Groentesap. Het is geen woord dat onmiddelijk op de speekselklieren werkt. Eerder roept het visioenen op van obscure veganistische winkeltjes, de geur van geitenwollen sokken. Maar dat is al lang niet meer het geval. Groentesap is namelijk heel hard bezig om het hipste drankje sinds de latte macchiato te worden.

In het straatbeeld van New York zijn juice bars al bijna net zo gewoon als koffietentjes. Je bestelt er een beker met versgeperste boerenkool, appel, peterselie, komkommer, sla en munt. Of een beker sap van spinazie, biet, peer, bleekselderij en citroen. Je kunt ook een shotglaasje tarwegras, guarana of aloe vera direct achteroverslaan. Of een sapje meenemen in een flesje.

Zover als in Amerika zijn we in Nederland nog niet, maar ook hier begint ‘juicing’ langzaamaan te leven. Vooral in de grote steden openen steeds meer juice bars en food trucks met gezonde sapjes. En ook bij lunchzaken duiken, naast de usual suspects jus d’orange en fruitsmoothie, steeds vaker versgeperste groentecocktails op.

“Versgeperst’ is in dit verhaal het toverwoord. TIentallen nieuw apparaten om de sapjes te maken duiken op. Zo zijn er slow juicers en is er de hydraulic press juicers. Door het langzame persen blijven de levende enzymen en de mineralen behouden. De sapjes klinken goed maar de belangrijkste bron, de vezels uit de pulp, belanden in de afvalbak. Voor onze darmen is pulp nou net de belangrijkste vezelbron voor onze darmflora.

Voor een optimale darmwerking raad ik aan om ook de pulp door het sapje te roeren en dan kun je starten met je gezonde, nieuwe gewoonte: juicing!