Groeiremming nadelig voor vruchtbaarheid
Lange meisjes die behandeld zijn met het geslachtshormoon om hun groei te remmen, hebben een verhoogd risico om onvruchtbaar te worden.
De gemiddelde lengte voor vrouwen is 1.71 meter, maar soms groeien meisjes tot ver boven het gemiddelde. Geslachtshormonen zorgen ervoor dat de groeischijven en de pijpbeenderen (de botten die in je armen en benen bevinden) sluiten, waardoor je niet meer groeit. Een hoge doses geeft echter op lange termijn problemen voor de vruchtbaarheid van vrouwen, zegt onderzoeker Emile Hendriks. Meisjes die het hormoon slikken menstrueren minder en eierstokken verouderen sneller. De kans dat deze vrouwen op latere leeftijd minder vruchtbaar zijn en vervroegd in de overgang raken is groot.
Sinds 1950 worden lange jongens en meisjes vooral in Noord-Europa en Australië behandeld met hoge doses geslachtshormonen om de groei te remmen. Mannen hebben daarentegen geen risico op onvruchtbaarheid. Op basis van de onderzoeksresultaten raadt Emile Hendriks de geslachtshormoonbehandeling af en stelt dat verder onderzoek nodig is om de reden op te sporen.