Graves en voeding

kelpGraves’ orbitopathie of Thyroid Eye disease (=TED) is een ontsteking van één of de beide oogkassen. Een auto-immuun oogaandoening waarbij de ogen gaan tranen, vervolgens opzwellen en bij een te hoge druk in de oogkas de oogbol naar buiten duwen. Het komt voor dat de ogen zo ver gaan uitpuilen, dat ze niet meer kunnen worden gesloten en dat men dubbel gaat zien. In 80% van de gevallen gaat Graves’ orbitopathie gepaard met een overactieve schildklierwerking.

Naast jodium, nodig om het hormoonT4 aan te maken in de schildklier, speelt ook selenium een cruciale rol bij de schildklierhormoonbalans T4/T3. Namelijk T4 wordt met behulp van selenium in de lever omgezet in T3, de actieve componente.

Selenium treffen we vnl. aan in Braziliaanse noten, look, zeewieren, vis, schaaldieren, volle granen en vlees. Niet alleen regelt selenium de balans van de schildklierhormonen, tevens is het een belangrijk antioxidant en ontgifter in onze lever.

 

Bron:
Module 2 – Deel 3: “Supernutritie, een potentiële strategie tot bevordering van gezondheid en preventie van ziekte” – Publimedia Laarne

 

Reacties zijn gesloten.