In het darmstelsel van alle mensen, van baby tot de oudere mens, leeft een dominante en nuttige bacterie, de Akkermansia muciniphila. Dit micro-organisme huist in de slijmlaag van de darmen die een verdedigende rol speelt tegen indringers. Opvallender is echter dat de bacterie een helende werking heeft op de ontregelde stofwisseling bij overgewicht. Overgewicht en suikerziekte type 2 (ouderdomssuiker) zijn onder meer te herkennen aan ontstekingen, veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën en aan de ontwrichting van de natuurlijke barrière in de darmen. Tien jaar geleden ontdekten onderzoekers van de universiteit Wageningen de bacterie Akkermansia muciniphila, die in staat is te groeien in de slijmlaag in de darmen. De bacterie bleek in groten getale voor te komen in lichtgewicht mensen (en knaagdieren) en juist minder bij mensen en dieren met ontstekingen of overgewicht. De bacterie komt minder frequent voor in muizen met overgewicht en suikerziekte type 2 (ouderdomsdiabetes). Bovendien blijkt dat het toedienen van moeilijk verteerbare vezels zoals oligofructose, bekend om hun darmbiota-bevorderende vermogen, resulteert in een herstel van de populatie Akkermansia in de muizen. De aanwezigheid van de bacterie versterkt de darmbarrière en ook is er een omgekeerde correlatie met aankomen (vetopslag), ontstekingsreacties in vetweefsel en insulineresistentie.

Om dat vast te stellen voerden de onderzoekers de Akkermansia-bacterie aan gewone muizen met verschillende diëten. Op een normaal dieet werd geen effect gevonden maar in muizen die door een hoog-vet dieet dik werden, bleken de Akkermansia-bacteriën te resulteren in een reductie van de vetontwikkeling.

Na toediening van de Akkermansia-bacteriën werd een toename gevonden van het gehalte aan endocannabinoïden, die zorgen voor een juist peil van het glucosegehalte in het bloed. Bovendien werd de darmbarrièrefunctie versterkt. Alleen intacte levende bacteriën zijn daartoe in staat. Geen enkel probioticum bevat de Akkermansia-bacterie. Wat wel helpt is om dagelijks oligo fructose te consumeren. Oligo sachariden is een prebioticum en kun je binnen krijgen door peulvruchten, prei en uien te eten.