Glutenvrije producten slechter dan natuurlijke glutenvrije producten
Coeliakie is een chronische darmaandoening, waarvoor wordt aangeraden om elke vorm van gluten (een transporteiwit in verschillende graansoorten) te schrappen uit hun dagelijkse voeding.
Echter in het belang van de ontwikkeling en groei van het kind, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen van nature uit glutenvrije producten en producten die via een zuiveringsproces glutenvrij worden gemaakt. Door het opslageiwit industrieel te verwijderen, worden ook andere belangrijke nutriënten zoals ijzer, foliumzuur, andere B-vitaminen (thiamine, riboflavine en niacine) verwijderd, waardoor glutenvrije producten vaak van slechtere kwaliteit en lagere voedingswaarde zijn in vergelijking met hun gluten bevattende tegenhangers. Uit studies is ook gebleken dat industrieel geraffineerde glutenvrije producten minder voedingsvezels bevatten, een hogere glycemische index hebben en rijker zijn aan verzadigde vetzuren, wat vast en zeker z’n impact heeft op de gezondheid van onze kinderen al dan niet met coeliakie.
Het onderzoeksteam van de afdeling kindergeneeskunde aan de universiteit van Milaan stelden a.d.h.v. verschillende studies de volgende voedzame en evenwichtige dieetadviezen samen voor kinderen met coeliakie:
• Dagelijkse calorie-inname regel: 55% koolhydraten, 15% eiwitten en 25-30% essentiële vetten (noten, zaden, vlaszaadolie en vette vis zoals haring, zalm en forel)
• Natuurlijke glutenvrije producten: bij voorkeur die rijk zijn aan ijzer en foliumzuur zoals groene groenten, peulvruchten, vis en vlees. Let hierbij op voor verstopte gluten. Bv.: gepaneerd vlees of vis
• Industrieel verkrijgbare glutenvrije producten: zijn producten waarin er minder dan 20 – 30 ppm gluten aanwezig zijn. Let op de chemische samenstelling en geef de voorkeur aan voeding dat zo weinig mogelijk bewerkt is
• Pseudo-granen: zoals boekweit, amarant en quinoa zijn een gezond glutenvrij alternatief. Ze vormen een goede bron van vezels, aminozuren, essentiële vetzuren en vitaminen zoals foliumzuur en riboflavine (zie onderstaande tabel)
• Een dagelijkse portie zuivere haver vrij van kruiscontaminatie, is rijk aan ijzer, voedingsvezels, thiamine en zink
• Voldoende opname van vitaminen en mineralen: door dagelijks min. 5 porties groenten en fruit te eten die rijk zijn aan fytochemicaliën en antioxidanten, welke een belangrijke rol spelen bij het verhelpen van deze auto-immuunziekte!
Referentie: Nutrients. 2013 Nov 18;5(11):4553-65. doi: 10.3390/nu5114553. Gluten-free diet in children: an approach to a nutritionally adequate and balanced diet. Penagini F, Dilillo D, Meneghin F, Mameli C, Fabiano V, Zuccotti GV.