Glaucoom en voeding
Glaucoom is een aandoening die gepaard gaat met verhoogde oogboldruk, die onherstelbare schade kan teweegbrengen aan de oogzenuw en zo het zicht aantast.
β-caroteen en vitamine A zijn één van de belangrijkste spelers in het gezond houden van onze ogen, op voorwaarde dat er voldoende zink is. Dit mineraal zorgt er namelijk voor dat vitamine A vrijgemaakt wordt in onze lever. Vandaar dat diabetici (een sterk tekort aan zink) een verhoogde kans hebben op dergelijke oogaandoening.
Levensmiddelen rijk aan vitamine A (β-caroteen) zijn: zoete aardappel, wortelen, pompoen, kolen, abrikozen, manderijnen…en in dierlijke voeding zoals boter, ei, melk en lever.
Zink daarentegen vind je vnl. in: volle graanproducten, oesters , eieren, kaas, zaden en pitten.
Bron: MN 32: Oogaandoeningen (Auteur: W. Faché) – Publimedia Laarne