Gezonde nachtrust? Zet je mobiel uit!
Je realiseert het je misschien niet, maar slapen is eigenlijk best hard werken.
Er gebeurt van alles met en in je lichaam tijdens de nacht. Je accu wordt opgeladen en fysieke kwaaltjes, zoals spierpijn of wondjes, genezen. Verder verwerk je tijdens je slaap alle informatie en prikkels die je de hele dag hebt binnen gekregen. Dat laatste gebeurt vooral door dromen. Vandaar dat je dromen vaak kunt verbinden met dingen die je hebt meegemaakt.
Maar wist je dat gedurende de nacht je immuunsysteem aan staat? Jouw immuuncellen maken iedere nacht een ronde door je lichaam en speuren naar allerlei zaken die er niet thuishoren en opgeruimd moeten worden. Overdag staat je immuunsysteem uit (als het goed is) en ‘s nachts gaat het altijd even aan.
Een verstoorde nachtrust ondermijnt daarom ook je afweersysteem. Waarschijnlijk herken je dat bij jezelf: je wordt vaker ziek of krijgt weer een opvlamming van je koortslip (herpesvirus) als je een aantal dagen of weken slecht hebt geslapen. Of je wondjes herstellen minder snel. Dan is je slaapproces mogelijk verstoord.
Als het goed is word je verkwikt wakker. Zin in de nieuwe dag, zin om op te staan. Als je nog net zo moe bent, als voor dat je ging slapen, dan zijn dat signalen dat je slaapkwaliteit niet goed is.
Wat kun je er zelf aan doen?
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zorg voor frisse lucht, dus raam open. Zorg dat het goed donker is in je slaapkamer, gordijnen dicht. Blindeer je gordijnen want echt donker is belangrijk voor de aanmaak van melatonine.
Voor het naar bed gaan doe je het liefst je rituelen: tanden poetsen, kwartiertje lezen. Door die routine weet je lichaam dat je gaat slapen, de ‘snooze modus’ gaat aan.
En vooral: zorg voor zo weinig mogelijk prikkels, al ruim voor dat je gaat slapen. Het beste is om na 21.00 uur geen tv meer te kijken en je tablet, laptop en mobiel uit te zetten. Het blauwe licht van al die apparaten heeft enorm veel invloed op ons. Ook de straling rond die apparaten zorgt voor ongezonde prikkels. Dus je mobiel uit!
Daarnaast is een gezond darmmicrobioom absoluut een belangrijke speler als het gaat om een gezonde nachtrust. In je darmmicrobioom wonen miljarden darmbacterieen waarvan er ook velen zijn die GABA (een rustgevende neurotransmitter) en serotonine produceren. En wordt er (te) veel histamine in je darmen aangemaakt door bepaalde darmbacterieen, dan kan dat ook zorgen voor hartkloppingen en een slechte nachtrust. Wil jij weten of jouw darmmicrobioom in balans is, laat dan eens een ontlastingsonderzoek uitvoeren.
Begin bij een slechte nachtrust eerst eens een tijd met ondersteunende, rustgevende voedingssupplementen en ervaar of dat je helpt. Zo kun je voor het slapen 2 (glycine)magnesium capsules innemen en als je heel overprikkeld bent kunnen kruiden zoals passiebloem, hop, valeriaan en theanine je ook goed helpen.
Heb jij slaapproblemen of wil je meer informatie over slapen en een gezonde nachtrust?
Neem contact op info@pgpraktijk.nl en maak een afspraak voor een eerste intake!