Door roken grotere kans op complicaties na operatie

Een nieuwe studie laat zien dat rokers, die geopereerd worden, na de operatie veel meer risico op complicaties en zelfs overlijden hebben dan niet-rokers.

In deze studie werden 82.000 rokers vergeleken werden met niet-rokers. De studie betrof verschillende soorten veel voorkomende operaties, zoals operaties aan de dikke darm, borst, appendix (blinde darm) en baarmoeder.
Het risico op overlijden binnen 30 dagen na de operatie was bijna 40 procent hoger bij rokers dan bij niet-rokers.

Er was ook een aanmerkelijke verhoging in cardiovasculaire (hart en bloedvaten) complicaties. In deze studie hadden de rokers:
– 57 procent meer kans op een hartstilstand
– 80 procent meer kans op een hartinfarct
– 73 procent meer kans op een beroerte 

De kans op een longontsteking was bij rokers tweemaal zo hoog als bij niet-rokers. Daarnaast hadden rokers ook meer kans op infecties en belanden na de operatie als gevolg van de complicaties (vaak longontsteking) vaker aan de beademingsmachine.De oorzaak van deze problemen is gelegen in het feit dat de chronische blootstelling van het lichaam aan tabaksrook ontstekingsreacties bevordert, en door deze ontstekingsreacties treden er postoperatief meer complicaties op.
In een andere studie komt naar voren dat rokers ook meer pijn hebben na poliklinische ingrepen. In de studie wordt rokers dan ook geadviseerd minimaal twee weken voor de chirurgische ingreep te stoppen met roken.

De uitkomsten van deze studie zijn gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Anesthesiologists in San Diego. 

Bron
WebMD Health News

Reacties zijn gesloten.