Langer gezond blijven dankzij de kennis van je genen
Als je nieuwsgierig bent naar jouw optimale leefstijl en voedingspatroon en welke risico’s jij hebt voor bepaalde aandoeningen, kun je een genetisch onderzoek laten uitvoeren. Dit geeft je meer inzicht in de oorzaken van ziekte en waar je zwakke (genetische) plekken liggen. In genetisch onderzoek komt vaak helderder naar boven wat de werkelijke, onderliggende reden van je gezondheidsprobleem is. En als die oorzaak kan worden aangepakt, dan kunnen de klachten minder worden.
Kennis van genetica kan een brug slaan tussen voedingsgeneeskunde en het huidig medisch landschap.
Je genen bepalen niet je lot
Het hebben van een genetische aanleg is (gelukkig) geen garantie op het ontstaan van klachten of ziekte. Als jouw leefomstandigheden gunstig en weinig stressvol zijn geweest, dan verlies je bijvoorbeeld minder voedingsstoffen om die stress te compenseren. Als je altijd heel bewust en gezond met voeding bezig bent geweest, zal de stofwisseling efficiënter functioneren.
Een op maat (eventueel met behulp van genetisch onderzoek) aangepast voedingspatroon heeft een positief effect op de gevoeligheid voor ziekten omdat het de genexpressie beïnvloedt van kritische metabole routes.
Dus we hebben invloed op onze genetische aanleg. Met leefstijlgeneeskunde, voedingssupplementen en de juiste voeding. We noemen dat epigenetica.
Een ‘personalised’ voedingspatroon en supplementen advies op basis van DNA onderzoek houdt rekening met deze individuele genetische variatie omdat iedereen anders reageert op voeding en suppletie. Hierdoor creeren we mogelijkheden om chronische ziekten te voorkomen en te behandelen.
Lees hier een mooi artikel over DNA testen gepubliceerd door zorgverzekeraar ONVZ: Minder bijwerkingen door een DNA-test – Gids in Gezondheid (onvz.nl)
Voor wie is genetisch onderzoek interessant?
Misschien wil je weten waarom jij zo stress gevoelig bent. Als een bepaald enzym in jouw lichaam slecht werkt, dan word je mogelijk stressgevoeliger en raak je burn out. Je kunt bijvoorbeeld je stresshormoon adrenaline niet goed afbreken. Ontspanningsoefeningen hebben beperkt zin, zodra je hiermee stopt is het probleem weer terug. Hier is het zinvoller om dat enzym te ondersteunen.
Of je wilt weten waarom jij zo heftig op koffie, alcohol, medicijnen of supplementen reageert.
Of waarom je buikpijn krijgt van een half glas melk of in hoeverre jouw lever in staat is om te ontgiften, hoe je hormonen en neurotransmitters worden gevormd en afgebroken.
Je kunt met een DNA zelftest van alles ontdekken over je DNA. En zelf maatregelen nemen op het gebied van preventie en leefstijlverbetering.
Extra modules
Maar wist je dat je nog meer uit je DNA paspoort kunt halen?
Omdat dit complexe informatie is, vraagt dit om professionele duiding. Ik werk in mijn praktijk met de Igene testen.
Je kunt naast de 3 DNA testen (Basic, Farma en Gezondheid) die ik hieronder aanbied, ook 7 extra modules aanvragen. Dit laatste kan alleen in combinatie met de DNA Gezondheid test.
Je geeft mij dan ook toestemming om jouw DNA profiel met mij te delen. Ik krijg dan inzicht in extra informatie die zich bevindt in een goed beveiligd dashboard. Met deze extra informatie kan ik je vervolgens stap voor stap begeleiden. Ik schrijf dan een persoonlijk gezondheidsplan voor jou en vervolgens bespreken we dit rapport in een (telefonisch) consult.
Dit zijn de 7 extra modules:
- Methylering
Methylering of methylatie is een essentieel proces dat in alle cellen van het lichaam plaatsvindt. Belangrijke methylatie-stappen vinden onder meer plaats bij het aanmaken van energie, bij de expressie van genen (epigenetica), bij de aanmaak van DNA, bij de ontgifting, in je afweer- en immuunsysteem, bij de vorming en afbraak van hormonen en neurotransmitters, en bij de opbouw en het herstel van weefsels en cellen.
Bepaalde genetische varianten kunnen leiden tot problemen met methylering. Omdat methylatie een rol speelt bij zo veel lichamelijke processen, kan dit op allerlei gebieden klachten veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid, psychische klachten, hormoonklachten, verstoring van de stresshormonen en hogere vatbaarheid voor aandoeningen en auto-immuunreacties.
In deze DNA zelftest wordt naar het MTHFR-enzym gekeken als hoofdrolspeler in het methylatie-systeem. Daarnaast brengen we ook andere belangrijke genen uit de methylatie-cyclus in kaart, zoals MTRR, MTR, BHMT en AHCY.
- Detoxificatie
Enzymen in de lever spelen een belangrijke rol bij het verwerken, omzetten en afbreken van allerlei (lichaamsvreemde) stoffen. Denk hierbij aan medicijnen, alcohol en pesticiden, maar bijvoorbeeld ook aan metalen, hormonen, vitamines en mineralen.
De enzymen die betrokken zijn bij deze afbraak- en omzettingsprocessen, kunnen sneller of langzamer werken. Dit is onder andere afhankelijk van genetische variaties die de enzymwerking beïnvloeden. Deze genetische variaties komen veel voor; meer dan 95% van de mensen heeft één of meerdere enzymafwijkingen.
Met de module ‘Detoxificatie’ brengen we in totaal ruim 35 genen in kaart die invloed hebben op de ontgiftingscapaciteit van jouw lichaam.
- Oxidatieve stress
Bij veel processen en reacties die in ons lichaam plaatsvinden, komen kleine schadelijke deeltjes (reactieve zuurstofcomponenten) vrij, die worden opgevangen door antioxidanten. Wanneer de balans tussen antioxidanten en schadelijke deeltjes verstoord is, ontstaat schade aan cellen, weefsels en organen. Dit wordt oxidatieve stress genoemd.
Bij oxidatieve stressreacties zijn verschillende genen en enzymen betrokken. Daarom kunnen genetische varianten bijdragen aan een hoger risico op een verstoring in de balans tussen antioxidanten en schadelijke deeltjes.
Met de module ‘Oxidatieve Stress’ brengen we jouw genetische gevoeligheid hiervoor in kaart, evenals de persoonlijke risico’s als gevolg hiervan.
- Oestrogenen
Hormonen, waaronder oestrogenen, zijn belangrijke stofjes in het menselijk lichaam. Problemen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke, psychische en emotionele klachten veroorzaken. Er zijn veel mensen die hier last van hebben.
De vorming, verwerking en afbraak van hormonen wordt gereguleerd door verschillende genen. Hierdoor kan je genetische aanleg een grote rol spelen bij het functioneren van je hormoonhuishouding.
De module ‘Oestrogenen’ geeft inzicht in jouw genetische aanleg voor hormonen zoals oestrogenen, testosteron en diverse omzettingsproducten. Het geeft waardevolle inzichten bij ziekten die te maken hebben met oestrogeendominantie. Dit kan concrete aanknopingspunten bieden voor een passende therapie.
- Neurotransmitters
Dopamine, adrenaline, serotonine, histamine; het zijn allemaal neurotransmitters. Deze stofjes worden door verschillende genen aangemaakt, omgezet en verwerkt. En genetische afwijkingen kunnen leiden tot bijvoorbeeld slaapproblemen, gedragsproblemen en angstaanvallen.
Met de module ‘Neurotransmitters’ krijg je inzicht in de regulatie van neurotransmitters in jouw lichaam. Hiervoor brengen we verschillende belangrijke genen in kaart die hierbij betrokken zijn, zoals COMT, MAOA, MAOB, HNMT en DAO.
- Vitamines
De meeste vitamines kunnen niet door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt. Daarom is het zo belangrijk om ze via je voeding binnen te krijgen.
Er zijn echter ook genetische variaties die invloed hebben op de manier waarop jouw lichaam vitamines omzet en uitscheidt. Daardoor hebben sommige mensen van nature een hoger risico op vitaminetekorten.
Met de module ‘Vitamines’ brengen we jouw genetische gevoeligheid in kaart voor de volgende vitamines: A, B6, B9, B12, C, D, E en K1 (voor vitamine B2 en K2 zijn tot op heden geen betrouwbare markers bekend).
- Ontstekingsfactoren
Ontstekingen, ook wel inflammatie genoemd, zijn natuurlijke beschermingsreacties van het lichaam tegen ziekteverwekkers, schadelijke stoffen en beschadigde cellen of weefsels. Een ontstekingsreactie bestaat uit een keten van biochemische reacties waarbij immuuncellen, bloedcellen en cytokines (ontstekingsstofjes) een rol spelen.
Zowel een te hoge als een te lage ontstekingsgevoeligheid kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dit evenwicht, dat makkelijk verstoord raakt, wordt mede beïnvloed door genetische variaties.
Met de module ‘Ontstekingen’ brengen we jouw persoonlijke ontstekingsgevoeligheid in kaart aan de hand van twaalf betrokken genen.
Kan je zien of je kanker krijgt?
Vaak zijn mensen bang dat het DNA gaat vertellen dat ze kanker krijgen. Die angst is niet terecht. De meeste kanker wordt veroorzaakt door wat mensen eten, drinken en inademen. Daar hebben ze zelf invloed op. Als uit het DNA zou blijken dat iemand niet goed kan ontgiften, dan kan er rekening gehouden worden met hoe die persoon zijn leven inricht. De kans op kanker (of andere ziekten) wordt dan kleiner.
Voorbeeld
Sommige mensen kunnen buitengewoon slecht chemische stoffen ontgiften. Deze mensen kunnen beter niet werken op plaatsen waar veel met gifstoffen wordt gewerkt. Ook in het huishouden kunnen ze beter bepaalde producten vermijden en zo schoon mogelijk eten en drinken.
Nieuwsgierig naar jouw eigen DNA profiel?
Persoonlijke diagnose ontvangen?
Wil jij weten hoe het zit met jouw eigen genetische aanleg voor verschillende biochemische verschijnselen en processen? Bestel dan hieronder jouw DNA test zelf.
Geiske’s TIP
De zelftest ‘DNA gezondheid’ geeft de meeste informatie en wordt het meest aangevraagd. Ik adviseer mijn patienten om -als je financiën het toelaten- alle (mogelijke) modules aan te vragen. In combinatie zijn ze ook goedkoper. Dit geeft jou (en dus ook mij) verreweg de meeste inzichten in jouw gezondheid. Zodra de uitslag van deze test bij mij bekend is, verwerk ik de gegevens voor jou tot een leesbaar geheel. Ik schijf een persoonlijk leefstijlplan voor je en bespreek daarna dit plan met jou in een (telefonisch) consult.