Vele mogelijk oorzaken voor depressie
Er zijn vele mogelijk oorzaken voor depressies. Erfelijkheid kan een rol spelen. Vervelende ervaringen kunnen een depressie oproepen. Ook psychische factoren als een laag zelfvertrouwen, slecht zelfbeeld of faalangst kunnen leiden tot een depressie.

Maar wist u ook dat stoffen als hormonen, medicijnen, alcohol en drugs het ontstaan van een depressie in de hand kunnen werken? En bij sommige lichamelijke ziekten, zoals schildklierproblemen, bijnierschorsafwijkingen, diabetes en hart- en vaatziekten komen depressies vaker voor.

Voeding kan de kans op een depressie verkleinen
Voeding met bepaalde aminozuren kan ondersteunend werken bij een depressie. Uit bepaalde aminozuren kun je namelijk noradrenaline aanmaken. Noradrenaline is een stof die je het gevoel geeft alsof je flink gesport hebt: je voelt je ontspannen maar toch actief. Minstens drie keer per week sporten is overigens ook een goede manier om het gehalte aan noradrenaline in je bloed te verhogen.
Andere aminozuren zijn weer voorlopers van serotonine. Serotonine is een van de belangrijkste stoffen die een rol spelen bij slaapproblemen, angsten en depressies.

Kijk naar dit inspirerende filmpje:

In de praktijk maak ik een advies op maat met bepaalde aminozuren en andere voedingssupplementen die de stemming kunnen verbeteren. Ook staat hier de darm centraal omdat de gezonde darmwand neurotransmitters maakt. Bij stress kunnen ook zogenaamde adaptogenen en kruiden zinvol zijn.
Home