De mensheid is in te delen in verschillende darmtypes, naar analogie met bloedgroepen.
Elke mens behoort tot een type, in functie van de flora in zijn darmen. Die types hebben niets te maken met ras of voeding, maar blijkbaar alles met het feit dat in elke darm slechts een beperkt aantal stabiele levensgemeenschappen mogelijk zijn. Onze darmen zijn dus te vergelijken met andere ecosystemen, zoals wouden en savannes. En zoals alle ecosystemen zouden ook onze darmen naar een stabiel evenwicht evolueren, met een aantal soorten die domineren.
Het inzicht volgde uit grootschalig onderzoek van het DNA van alle bacteriën uit een darm. Dat heet tegenwoordig metagenomica: vele genomen tegelijk analyseren. In een mensendarm zouden naar schatting 100.000 miljard bacteriën leven. Krachtige computers moeten uit de massa gegevens de relevante informatie puren.
Jeroen Raes van de Brusselse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie publiceert met enkele collega’s de eerste resultaten van het speurwerk in het wetenschappelijke topvakblad Nature. Ze onderscheiden in eerste instantie drie types darmflora, gebaseerd op de bacteriën die in elk type de dominante factie vormen. Het is vooralsnog niet duidelijk of een individuele mens in de loop van zijn leven van darmtype kan veranderen.
Het voorkomen van darmfloratypes zou kunnen verklaren waarom sommige mensen efficiënter met voedsel of geneesmiddelen omgaan dan andere.