Wat kunt u zelf doen om uw darmflora optimaal te krijgen?
Een evenwichtige, gezonde darmflora is heel belangrijk voor een goede gezondheid. U kunt uw darmflora en dus uw darmen in goede staat houden door:
Gezond, vezelrijk, gevarieerd en niet te vet te eten
Vezelrijke voedingsmiddelen zijn o.a.: groente, fruit, volkorenbrood, ontbijtgranen, zilvervliesrijst en volkorenmacaroni. Voedingsvezels zijn nodig voor een goede darmwerking, omdat er bij de afbraak van vezels stoffen vrijkomen die de darmbeweging activeren. Ook kunnen vezels vocht opnemen, waardoor de ontlasting niet te veel indikt en soepel blijft. De stoelgang is dan geen probleem, mits ook voldoende gedronken wordt.
Gezond te leven
Het opvolgen van algemene regels die de gezondheid bevorderen zijn hierbij belangrijk, zoals:
- voldoende nachtrust;
- het vermijden van spanningen;
- voldoende bewegen;
- matig zijn met alcohol;
- niet roken.
Gebruik van antibiotica alleen bij (aangetoonde) bacteriële infecties
Bij infectieziekten veroorzaakt door een bacterie, zoals bijvoorbeeld een bronchitis, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking zijn antibiotica absoluut noodzakelijk. Helaas worden antibiotica, op aandringen van de patiënt of bij een onzekere diagnose, nogal eens te makkelijk voorgeschreven, terwijl de invloed van deze medicijnen op uw darmen niet onderschat mag worden. Antibiotica verstoren namelijk het evenwicht in de darmen, reden waarom u meestal diarree krijgt als u antibiotica slikt. Bespreek dan ook altijd met uw arts of u werkelijk antibiotica nodig hebt of dat er andere medicijnen nodig zijn. Om de klachten bij noodzakelijk antibioticagebruik zoveel mogelijk tegen te gaan, kunt u tegelijkertijd met het antibioticum, ook een probioticum nemen.
Letten op hygiëne, vooral in het buitenland.
Door extra maatregelen zoals vaak handenwassen, fruit schillen en geen kraanwater drinken, krijgen ‘vreemde’ bacteriën minder kans de darmflora te verstoren.
Preventief probiotica?
Ook als er geen klachten zijn hoeft dit niet te betekenen dat de darmflora niet verstoord is. Op een aantal van de genoemde factoren zoals ouder worden, het klimaat en vaak ook stress hebben wij namelijk geen invloed. Of probiotica daarom ook dagelijks onderdeel uit moeten maken van een gezond eet- en leefpatroon is nog onduidelijk, maar mogelijk positief. Wel is wetenschappelijk aangetoond dat het dagelijks gebruik van probiotica absoluut veilig is. U bepaalt dus zelf of probiotica dagelijks onderdeel uit gaan maken van uw gezonde levenswijze.
Hebt u vaker één of enkele klachten, zoals veel buikpijn, diarree, verstopping e.d., dan kunt u deze klachten mogelijk verminderen en daarmee uw conditie verbeteren door het volgen van bovenstaande adviezen, aangevuld met probiotica..
Onderzoek van de afgelopen jaren, heeft sterke aanwijzingen en soms ook bewijzen opgeleverd dat probiotica sommige maag- en darmklachten kunnen tegengaan of verhelpen.
Dit onderzoek heeft zich gericht op:
- lactose-intolerantie;
- antibioticagebruik;
- reizigersdiarree;
- rotavirus-infectie bij kinderen (een veel voorkomende darminfectie bij kleine kinderen).
Daarnaast zijn onderzoekers voorzichtig positief over de gezondheidsbevorderende effecten van probiotica bij klachten als gevolg van: het prikkelbare darm syndroom, verstopping, chronische darmontstekingen, een verstoorde natuurlijke weerstand en allergieën.
Vooral de laatste jaren worden ook aanwijzingen gevonden dat probiotica mogelijk een rol kunnen spelen bij het voorkomen van kanker.
Aanvullend onderzoek is echter absoluut noodzakelijk om hier meer duidelijkheid over te krijgen.
Bij het onderzoek naar de effecten van probiotica is ook gekeken naar de verblijftijd van de melkzuurbacteriën in de darm. Het blijkt dat de bacteriën uit het probioticum de ‘zure’ maag overleven, in de darm terug te vinden zijn en gedurende de eerste twee weken in aantal toenemen. Zodra gestopt wordt met het innemen van het probioticum neemt dit aantal weer langzaam af tot nul. Om deze reden moeten probiotica dagelijks gebruikt worden, willen ze werkelijk een langdurig positieve invloed hebben op de darmflora.
Voor verdere adviezen voor de darm, klik hier