De darm als poortwachter van onze weerstand
Onze darm heeft het maar moeilijk. De darm zorgt voor de vertering en opname van alle voedingsstoffen. Daarnaast heeft onze darm een belangrijke rol in onze afweer. Zeventig procent van onze weerstand wordt bepaald in de darmen, waar de natuurlijke immuniteit en onvatbaarheid voor ziekten wordt opgebouwd. De darm heeft dus twee vrijwel onverenigbare taken. De darm moet doorlaatbaar zijn voor voedingsstoffen. Maar tegelijkertijd moet de darm een ondoordringbaar orgaan zijn die ons beschermt tegen bacterieen uit onze omgeving en in onze voeding. Hoe kan de darm deze twee functies met elkaar verenigen? Hoe vervult de darm de functie?
Slimme darm
Onze darmwand staat in nauw contact met ons brein. Hierdoor kan de darm bepalen wat wel en wat niet naar binnen mag. Zenuwcellen in de darmwand communiceren met de darmflora in de darm over verschillende zaken. Eén van de ‘gespreksonderwerpen’ is welke stoffen nu wel getolereerd worden de darm te passeren en welke stoffen niet. Een ander gespreksonderwerp is hoe de verdediging nu het beste op te bouwen is: met immuuncellen, met bacteriedodende stoffen of met het minder doorlaatbaar worden van de darm. Het schept dus geen verbazing dat de darm ook wel eens gekscherend ‘het brein achter de navel’ wordt genoemd. De darm vormt met een oppervlakte vele malen groter dan de huid of de longen een belangrijke en ook wijze grens tussen binnen en buiten.
Darm en darmflora werken samen
In de darm vormt een goede bacterieenflora een eerste verdediging tegen ongewenste indringers. Zolang deze goed vertegenwoordigd is, is er geen ruimte voor indringers. Bovendien scheiden goede bacterieen stoffen uit die de groei van deze ongenode gasten remmen. Een goede darmflora geeft dus minder kans op infecties van buitenaf. Door medicijngebruik, zoals antibiotica, maar ook door ongezonde voeding kan de darmflora verstoord raken. In de praktijk ziet men dan ook dat door het gebruik van antibiotica de infectie wel verdwijnt , maar de kans op een herinfectie wordt vergroot. Sterker nog: één op de twee oudere vrouwen met een blaasontsteking krijgt na gebruik van een antibioticakuur een opportunistische schimmelinfectie. De oorzaak ligt er daarin dat de darmflora in haar verdedigingsfunctie wordt beschadigd.
Verstorende factoren
Er zijn vele factoren die kunnen leiden tot een verstoord evenwicht van onze darmflora:
-Overmatig gebruik van geraffineerde producten als wit meel, suiker en alcohol
-Overmatig gebruik van dierlijke eiwitten zoals melk en vleesproducten
-Overmatig gebruik van voedingsmiddelen die kunstmatige toevoegingen bevatten als kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
-Te snel, te veel eten en onvoldoende kauwen
-stress
-ouder worden
-Antibiotica, sulfaatpreparaten, bijnierschorshormoonpreparaten (cortisol e.d.)
-Darminfecties door bacteriën en/of schimmels
-Regelmatig/langdurig gebruik van anti-astma inhaler en laxeermiddelen.