Vaak leiden verkeerde voeding en een verstoorde hormoonbalans tot overgewicht, wat een groter risico geeft op diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Wij gebruiken gezonde voeding als medicijn. Zo is het bij overgewicht heel nuttig om ontlastingsonderzoek te laten doen omdat we weten dat er een duidelijke relatie is tussen ons microbioom en ons gewicht. Voor het begeleiden van patienten met overgewicht maar ook voor mensen die maar niet verder komen na allerlei diëten om af te vallen, werk ik samen met Liesbeth van Duin van Nederland Slank. Liesbeth heeft een unieke aanpak en maakt aan de hand van jouw bloedwaarden een op maat voedingsadvies waarbij je persoonlijk wordt begeleid door een ervaren dietiste. Als je je via de Praktijk Preventieve Geneeskunde bij haar inschrijft, ontvang je een korting van € 50.-


Relatie tussen ons microbioom en overgewicht
Zet twee dikke mensen naast elkaar en de een is gezond, terwijl de ander lijdt aan diabetes, hart- en vaatziekten of een leverprobleem. Overgewicht hoeft niet altijd gepaard te gaan met een slechte gezondheid; internationaal onderzoek wijst nu uit hoe dat kan. De sleutel: de bacteriën in onze darmen.

Een groep internationale wetenschappers bestudeerde de darmflora van bijna 300 Denen en ontdekte niet alleen verschillen tussen slanke en dikke mensen maar ook tussen dikke mensen onderling. Dikke mensen huisvesten vaker een armoedige bacteriepopulatie in hun ingewanden dan slanke mensen: ze hebben niet alleen minder bacteriën maar ook minder soorten.
Van de soorten die ontstekingen veroorzaken hebben ze er bijvoorbeeld relatief veel, van de bacteriën die ontstekingen remmen juist minder. En ontstekingen leiden tot allerlei gezondheidsklachten..

Obesitas
Die vondst, gepubliceerd in Nature, kan grote gevolgen hebben voor de preventie en de behandeling van obesitas. Het is heel goed mogelijk dat sommige mensen eerder dik worden en lastiger afvallen dan anderen door een verkeerde samenstelling van hun populatie darmbacteriën.
Er zijn bijvoorbeeld darmbacteriën die door de productie van specifieke vetzuren de doorstroom van voedsel versnellen. Heb je die niet (genoeg), dan kom je mogelijk sneller aan.

Vezels beïnvloeden de darmbewoners
Het goede nieuws is dat de bacteriehuishouding valt bij te sturen. Franse onderzoekers leverden daarvoor in Nature voorzichtig bewijs: toen ze dikke mensen een vetarm dieet lieten volgen, nam het aantal bacteriën in hun ingewanden toe. Maar de gezondheid verbeterde meer bij de dikke mensen die al een rijke bacteriehuishouding hadden. Niet alleen een dieet, maar ook de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen (vezels bijvoorbeeld) beinvloeden het aantal en de soort darmbewoners. Andere optie: bacterietherapie, door bijvoorbeeld een poeptransplantatie waarbij goede bacteriën van slanke naar dikke mensen worden overgezet.

Dode bacterie
Het beeld over het nut van bacteriën is de afgelopen jaren compleet veranderd. Lange tijd was het credo: de beste bacterie is een dode bacterie. Nu zien onderzoekers het belang voor de gezondheid. Darmen herbergen honderden triljoenen bacteriën, die bij elkaar een kilo kunnen wegen. Ze doen veel meer dan voedsel verteren. Ze maken ook vitamines, beïnvloeden het immuunsysteem en communiceren met darm- en zenuwcellen. De bacteriesoort akkermansia bijvoorbeeld, ooit in Wageningen ontdekt, komt meer voor in rijk gevulde darmen. De onderzoeksgroep van De Vos (Universiteit Wageningen) beschreef onlangs in PNAS dat die bacteriën (bij muizen) de darmwand versterken, zodat ziekteverwekkers minder snel kunnen binnendringen.
Met behulp van ontlastingsonderzoek kunnen we de darmflora zo optimaal mogelijk maken zodat we daarmee kunnen helpen bij het terugdringen van de obesitasepidemie.