Onlangs verscheen er bij Wageningen Academic Publishers een opinieartikel van professor Ger Rijkers, In zijn artikel vraagt Rijkers zich samen met collega K.H. Binnendijk af wat een betere methode zou zijn voor de EFSA om een gezondheidsvoordeel te beoordelen. De heren betogen dat in toekomstige claims, gekeurd door de EFSA, het gezondheidseffect verder gespecificeerd zou moeten worden en toegespitst op de doelgroep. Dit maakt een claim beter te onderbouwen, waardoor deze eerder kan worden goedgekeurd. Hiermee worden probiotica ook voor gezondheidsprofessionals makkelijker inzetbaar voor een bepaalde cliënt.
Het afgelopen jaar zijn meerdere interessante publicaties verschenen over probiotica en over associaties tussen microbiota en gezondheid. Zo is (opnieuw) een relatie gevonden tussen de darmmicrobiota en autisme. De diversiteit aan stammen is bij autisten lager, met een specifiek verminderd aantal Prevotella, Coprococcus and Veillonellacea [1]. In een ander onderzoek, een interventiestudie, kregen 33 autistische kinderen gedurende een half jaar 10 miljard KVE toegediend met een mix van Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbruecki, Bifdobacteria longum, Bifdobacteria bifdum; 2 miljard van elk. Daarnaast kregen ze een mix van verschillende ondersteunende stoffen, waaronder peptidoglycaan, muramyl peptiden, en DNA-fragmenten van de L rhamnosus V-stam. Ongeveer de helft van de respondenten noteerde vermindering van de ernst van klachten over de stoelgang, zowel constipatie (52%) als diarree (48%). 88% constateerde verbetering in de ATEC (Autism Treatment Evaluation Checklist)-score, een methode om autisme-symptomen te kwantificeren. ATEC-onderdelen als spraak, taal en communicatie, sociale vaardigheden, sensorisch en cognitief bewustzijn en algemene gezondheid en gedrag verbeterden bij het gebruik van probiotica [4]. In de periode van drie weken voor aanvang van de interventieperiode werden de eerste metingen gedaan; in de drie weken erna de tweede metingen. Het verschil tussen deze metingen bepaalde het resultaat; er was geen controlegroep.
1. Kang D-W et al.: Reduced Incidence of Prevotella and Other Fermenters in Intestinal Microflora of Autistic Children; PLoS ONE 8(7):e68322, 2013. PMID 23844187.
4. West R et al.: Improvements in gastrointestinal symptoms among children with autism spectrum disorder receiving the delpro® probiotic and immunomodulator formulation; Probiotics & Health, 2013.