Daarom zijn we verslaafd aan zoet
Nederlanders zijn grote snoepkonten. Per persoon snoepen we per jaar ruim 34 kilo aan chocolaatjes, drop, nootjes, chips en koek, blijkt uit cijfers van het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren. Drop, kauwgum en winegums zijn het populairst. De snoepbranche groeide, ondanks de crisis, zelfs sterk: mensen besteden meer geld aan snoep, dan aan de tuin of elektronica. Het aantal verkooppunten waar snoep wordt verkocht, wordt ook groter.
Waarom vergrijpen we ons aan snoep?
Snoepen is vooral een gewóónte. Eetverleidingen liggen overal op de loer. Bij het tankstation liggen de repen voor het grijpen op de toonbank en in de kiosk op het station is het al net zo makkelijk.
De combinatie van welvaart, gebrek aan beweging en beschikbaarheid van makkelijk, suikerrijk voedsel is oorzaak van toenemende obesitas. Vroeger at de mens 5 kilo suiker per jaar en nu 35-50 kg per jaar. Vele pogingen om de samenstelling van producten te verbeteren, zoals producten met minder suiker, zijn door de suikerindustrie keer op keer tegengehouden.
Waarom kunnen we snoep niet laten staan?
De voorkeur voor zoet is aangeboren. Zuigelingen reageren anders op zoet, dan op bitter en zuur. Ook de moedermelk is licht zoet. Je lichaam heeft ook suiker nodig, maar het is een allesbrander. Het kan ook op een andere manier suiker maken uit vet. Er zijn daarnaast ook goede suikers uit fruit, volkoren producten en groenten. We hebben al die extra suikers niet nodig.
Hoe werkt zoet in je lichaam?
Wanneer je suiker eet, gaat je lichaam insuline aanmaken om dit weg te werken. Bij genoeg insuline daalt je bloedsuiker een beetje en krijg je wéér trek in iets zoets. Hierdoor ga je weer snoepen. Zo creëer je een vicieuze cirkel. Suiker eten leidt tot nog meer suiker eten. Zo krijg je teveel calorieën binnen. Alles wat het lichaam te veel heeft, wordt opgeslagen in de vorm van vet, je wordt dus dik. De combinatie van vet en suiker zorgt ervoor dat je moeilijk kunt stoppen met eten. Het eten van een hartig of vezelrijk tussendoortje heeft dit ‘dooretende’ effect niet.
En als je suiker laat staan…
Dan val je af! Hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan van de Vrije Universiteit Amsterdam toonde dit aan in een onderzoek naar frisdrank-drinken. Voor het onderzoek kreeg een groep van 300 basisscholieren iedere dag een blikje limonade zonder suiker mee. Groep twee kreeg een blikje frisdrank met suiker. De kinderen die 18 maanden lang dagelijks een blikje light-frisdrank dronken, werden na die periode een kilo lichter dan kinderen die gedurende dezelfde tijd dagelijks een blikje suikerhoudende frisdrank dronken.
De beste tips om snoep te laten staan:
- Bedenk wat je echt lekker vindt, koop dit en eet dit eenmaal per week.
- Eet wat vaker hartige tussendoortjes of gezonde vezelrijke tussendoortjes. Denk bijvoorbeeld aan: studentenhaver, fruit, snacktomaatjes, snackwortels en kaas.
- Koop iets anders van het geld dat je normaal uitgeeft aan snoep en frisdrank.
- Als je weet dat je telkens zwicht voor bepaalde verleidingen terwijl je dit eigenlijk niet wilt, is het handig van te voren een plannetje te maken. Van te voren neem je je dan voor hoe je in die situatie zal handelen. Hierbij is het ook belangrijk mee te nemen wat voor jou de aanleiding is waarom je zwicht. Is dat bijvoorbeeld de lekkere geur, een bepaalde gemoedstoestand of een bepaald moment van de dag?