Daarom is vezelrijk voedsel belangrijk
Bijna iedereen weet dat de vezels in brood, fruit en groente goed zijn voor je darmen.
Onderzoekers hebben nu ook ontdekt waarom: Voedingsvezels stimuleren de aanmaak van goede bacteriën in de darmen.
Tijdens het bestuderen van maïsvezels zagen de onderzoekers van de University of Illinois dat als de vezels in de darmen worden verwerkt, er vetzuren vrijkomen. Deze vetzuren zorgen voor een gezonde darmflora en hebben zo een positief effect op de maag- en darmstelsel. Ze komen overigens niet alleen de stoelgang ten goede. Ze verkleinen ook de kans op diabetes type 2, darmkanker, chronische darmontstekingen en auto-immuunziekten zoals reumatische artritis.
Aan het onderzoek deden zestig mannen mee. Zij werden in drie groepen ingedeeld en kregen drie weken lang naast hun dagelijkse maaltijden extra voedingsvezels in de vorm van een reep. Een groep kreeg een placebo, de andere twee groepen polydextrose (synthetische glucose) of maïsvezels. Bij de groep die maïsvezels had gegeten, waren de beste resultaten te zien.
De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels ligt tussen de 30 en 40 gram. Het lukt maar weinig mensen deze portie te halen.
Een onevenwichtige darmflora kan zorgen voor een opgezette buik en winderigheid. De darmflora helpt bij de vertering van voedselresten in de darmen. Maar als één van de goede bacteriën uitvalt en de slechte bacteriën ruimte hebben om te groeien ontstaan er rotting- en gistingsprocessen in de darmen. Hierdoor kun je spijsverteringsproblemen krijgen.