Consumentenbond verdient bittere pil
‘Het is niet bewezen dat een vitamine C-pil de weerstand verhoogt.’
‘ Veel mensen denken ten onrechte dat het slikken van vitaminepillen de gezondheid verbetert, dat is een mythe die door de industrie in stand wordt gehouden’.
Dit zijn uitspraken van Sandra de Jong van de Consumentenbond. Stevige uitspraken die de aandacht moeten vestigen op onterechte, onbewezen, vage claims op de etiketten van sommige vitamine-supplementen. De Consumentenbond zal binnenkort de ‘Bittere Pil’ uitreiken aan drie bedrijven die op hun potjes met vitamine-C-tabletten vermelden dat vitamine C de weerstand verhoogt.
Terechte claim?
Onbewezen en onterechte claims mogen natuurlijk niet, en vage claims zijn hinderlijk. Het is goed dat de Consumentenbond daar op toeziet. Maar wat moeten we dan denken van de claim van de Consumentenbond ‘ dat het een mythe is dat vitaminepillen de gezondheid verbeteren’. Hoe vaag en hoe onterecht is dat wel niet?
Er is de laatste jaren veel onderzoek verschenen dat bijvoorbeeld aantoont dat vitamine D noodzakelijk is voor gezonde botgroei, en voor een goed werkend immuunsysteem. Zonder vitamine D als supplement heeft een groot deel van de nederlandse bevolking een tekort.
En vitamine B11-pillen, beter bekend als foliumzuur, beschermt (onder andere) de gezondheid van ongeboren kinderen.
Vitamine C, daar richt de Consumentenbond zich vooral op: er is degelijk onderzoek die aantoont dat vitamine C-suppletie blaasontsteking helpt voorkomen, en de wondgenezing bevordert (sneller herstel bij operatie), en verkoudheden met een halve dag bekort.
Hoe kan de Consumentenbond dan beweren dat ‘ het een mythe is dat vitaminepillen de gezondheid verbeteren’?
De Bittere Pil van de Consumentenbond heeft een wrange nasmaak
Niet alle pillen dragen bij aan de gezondheid van iedereen. Vitamine-supplementen, vooral die uit de schappen van de supermarktketens worden vaak zonder duidelijke indicatie gebruikt, vooral als aanvulling op een niet-optimaal eetpatroon. Daar is niet veel op tegen, maar zal inderdaad doorgaans geen spectaculaire gezondheidswinst opleveren.
Vitamines en andere voedingssupplementen kunnen echter, bij een juiste indicatie, een grote rol spelen in het behoud van gezondheid en in het bestrijden van ziekte. Kennis van ziekte, kennis van voeding en kennis van voedingssupplementen zijn noodzakelijk om supplementen op een juiste manier in te zetten.
Consumenten doen er goed aan die kennis niet van de Consumentenbond te betrekken maar van een orthomoleculair arts, diëtist of therapeut.