De rol van je lever
“Het verschil tussen een gezonde lever en een gezond leven is slechts één letter. Toch scheelt dat een heel alfabet aan ziekten.”
De lever is een van onze belangrijkste organen. De lever verwijdert afval van de spijsvertering en giftige stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Daar komt in onze drukke tijden door stress en frustratie nog eens een lading ‘emotioneel gif’ bij. Daarom is het de moeite waard om lief voor je lever te zijn. Je krijgt er energie en een goed humeur voor terug.
Modern, maar met meer afval
Door het moderne leven krijgt de lever steeds meer voor zijn kiezen. We drinken niet alleen meer alcohol dan tien jaar geleden, sommige mensen gebruiken ook een arsenaal aan medicijnen. Die horen niet in het lichaam thuis en kunnen na gedane arbeid schadelijke sporen achterlaten. Ook krijgen we via het water of onze voeding restjes bestrijdingsmiddelen binnen, die de lever moet zien af te breken. Antibiotica en hormonen in het vlees belasten de lever ook nog eens extra. En dan is er nog het jachtige leven, dat ervoor zorgt dat we veel stresshormonen aanmaken. Ook die verliezen pas hun schadelijke effect als ze de lever zijn gepasseerd.
Taken van de lever
Het mag een wonder heten dat dit belangrijke orgaan ook nog aan andere taken toekomt zoals het omzetten en opslaan van koolhydraten, vetten, enzymen en eiwitten. En de productie van gal, dat dient om vetten in de darm te mengen met de waterige spijsverteringsappen. En dan is er nog de zuivering van het bloed, bijvoorbeeld van afgestorven rode bloedcellen die via de darmen worden weggesluisd. Hierbij ontstaat de bruingele kleurstof bilirubine die ervoor zorgt dat we letterlijk geel zien als de lever ziek is.
IJzersterk
De spectaculairste activiteit van de lever is het ontgiften. Met het vlijt en vernuft waar menig chemisch ingenieur jaloers op kan zijn, weet de lever talloze stoffen onschadelijk te maken en het lichaam uit te werken. Daar is hij zo goed in, dat we soms jarenlang grote hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder erbij neer te vallen. Of je nu een narcose ondergaat of giftige besjes opeet, het is de lever die je redt.
Met een gewicht van circa 1500 gram is hij niet voor niets het grootste orgaan van het lichaam. Hij is bovendien ijzersterk. Wordt de helft ervan wegsnijden, dan groeit hij net als de staart van de salamander weer aan. Het is het enige orgaan dat dit regenererende vermogen heeft. Overigens kent de reguliere geneeskunst geen medicijnen voor je lever. Als het echt misgaat met de lever, is een transplantatie of gedeeltelijke amputatie de enige oplossing. Een reden temeer om lief te zijn voor je lever!
Harmonie in de lever: harmonie in je emoties
Een lever in harmonie zorgt voor een goede immuniteit en een ontspannen en prettig gevoel. Met een gezonde lever is het gemakkelijker om met (emotionele) veranderingen om te gaan. Het helpt je om sneller beslissingen te nemen, om compromissen te sluiten met anderen en om flexibeler om te gaan met veranderingen. Bovendien ben je beter in staat om je emoties op een constructieve manier te uiten (uitspreken in plaats van gillen of stampvoeten). Ook ga je beter om met tegenslagen en frustraties. Je kunt ze makkelijker van je af laten glijden. Volgens de Ayurveda en de Chinese geneeskunst is de lever overal bij betrokken. Welke klachten je ook hebt, als je ervan af wilt, zul je de lever moeten ondersteunen. Dus ook bij emotionele klachten.
Uitgeput, niet alleen jij maar ook je lever
Als er stoffen zijn die de lever niet aankan, dan is er nog een achterdeur: gif wordt opgeslagen in het lichaamsvet of in ander weefsel. Maar dat is natuurlijk het verplaatsen van het probleem. Sommige gifstoffen kunnen na verloop van tijd weer in de bloedbaan komen, bijvoorbeeld als we afvallen. Het is dan maar te hopen, dat de lever er inmiddels wel raad mee weet. Bij sommige stoffen is dat niet het geval, zoals de beruchte PCB’s, die vroeger aan plastic werden toegevoegd en nog steeds in het water en de bodem zitten. PCB’s worden voorgoed naar de weefsels geloodst, waar ze kanker kunnen veroorzaken.
Ondanks deze ‘nooduitgang’ raakt de lever soms toch uitgeput. Hij moet teveel ongewenste stoffen verwerken of functioneert bijvoorbeeld niet goed als gevolg van erfelijke aanleg, alcoholmisbruik of een infectieziekte (zoals hepatitis). Het is moeilijk vast te stellen wanneer hiervan sprake is. De reguliere arts kan pas zien dat een lever overbelast is als de klachten al vrij ernstig zijn. Als de waarden van de leverenzymen in het bloed bijvoorbeeld te hoog of te laag zijn. Echter, als je vage klachten hebt, zoals vermoeidheid, jeuk, negatieve stemmingen, is je lever energie al uit balans. Ook midden in de nacht wakker worden na een zware maaltijd is een klacht die bij de lever hoort.
Wat heb je op je lever?
Je kunt de lever op eenvoudige wijze ontlasten. Met leverondersteunende voeding en uit te spreken ‘wat je op je lever hebt’ kun je je lever al weer goed op weg helpen. Wie lief is voor dit orgaan, is beter in balans. Een lever in harmonie zorgt voor een goede immuniteit en een ontspannen, prettig gevoel.