Niet veel mensen kennen choline. Toch is het een uiterst belangrijke voedingsstof.

Choline wordt meestal ingedeeld bij het vitamine B-complex. Het wordt ook wel een halfvitamine genoemd, omdat choline in geringe mate door het lichaam kan worden aangemaakt, maar de productie bij de meeste mensen niet toereikend is. Opname uit de voeding is dus in veel gevallen essentieel.

Deficiënties niet ongebruikelijk
Choline komt in alle natuurlijke vetten voor en is alomtegenwoordig in, voornamelijk dierlijke, voeding. De rijkste bronnen zijn eieren, lever en ander orgaanvlees, soja en vet vlees. Desondanks zijn deficiënties niet ongebruikelijk.

Negatieve impact op cholinewaarden
Veel mensen zien in een poging hun gewicht te beheersen af van de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan natuurlijke vetten. Daardoor mist men choline uit de voeding. Ook het gebruik van alcohol en suikerrijke producten heeft een negatieve impact op de cholinewaarden. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een sterk verhoogde behoefte en komen tekorten bij vegetariërs regelmatig voor. Ook de oudere mens heeft een verhoogde behoefte.

Weerslag op gezondheid
Al met al komt slechts een fractie van de mensen aan de dagelijks benodigde hoeveelheid. Dit heeft onherroepelijk zijn weerslag op de gezondheid.