Chocolade beschermt tegen hartziekten en beroerten
Chocolade is blijkbaar ook populair bij gezondheidswetenschappers. Door de resultaten van zeven studies samen te nemen, berekende de universiteit van Cambridge dat het eten van chocolade het risico op een hart- en vaatziekte met 37 % vermindert. Het risico op een beroerte daalde met 29 %.
De zeven studies onderzochten in het totaal 114.000 deelnemers. Chocolade is rijk aan polyfenolen die voor verlaging van bloeddruk, insulineresistentie en vetten in het bloed kunnen zorgen.
De onderzoekers geven wel een waarschuwing mee. Chocolade is ook rijk aan calorieën. Het hoge suikergehalte is daarnaast een risicofactor voor hart en vaten. Vermoedelijk zal pure chocolade nog beter zijn, maar dat is minder goed onderzocht. Vergeet echter niet dat ook pure chocolade een aanzienlijke hoeveelheid suiker bevat.
Bronnen: Buitrago-Lopez A et al. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ 2011;343:d4488 doi: 10.1136/bmj.d4488