Broccoli bij COPD
Broccoli blijkt ontstekingen in de longen af te remmen. Volgens hoogleraar longziekten Peter Barnes zouden mensen met COPD daarom meer broccoli moeten eten.
Broccoli is rijk aan vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. De groente staat al jaren te boek als een goede anti-kanker groente. Nu blijkt dat de groente ook nog de stof sulforafaan bevat. Deze laatste stof werkt bacteriedodend en remt ontstekingen in de longen af.
Mensen met de ziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) moeten volgens hoogleraar longziekten Peter Barnes daarom meer broccoli eten. Hij zei dit op de Universiteit Utrecht tijdens het COPD ketenzorg-congres. Professor Barnes is hoogleraar longziekten op het nationaal Hart- en Long Instituut te Londen. Barnes is de meest geciteeerde wetenschappers van Engeland.
Naast het eten van gezonde groenten zoals broccoli, is het ook belangrijk dat mensen met COPD stoppen met roken, onderstreepte Barnes. Dit is echter lastig omdat behandelmethoden om te stoppen met roken meestal niet in het verzekeringspakket zijn opgenomen