Beweging om gezond oud te worden
Gezond oud worden is een medische, maatschappelijke, economische en politieke topprioriteit. “Beweging is onmisbaar in elk gezondheidsprogramma, maar is als zodanig nog te weinig zichtbaar. Beweging is een investering die driedubbel rendeert: betere prestaties, meer welzijn en een enorme besparing op onze gezondheidszorg.”
Het grootste gevaar is dat inactiviteit via alle kanten ons dagelijks leven binnensluipt. De vele uren die we zittend op kantoor doorbrengen heeft zeer veel ongewenste gevolgen voor het lichaam. Daarnaast blijkt dat hoe ouder mensen worden, hoe meer uren er zittend worden doorgebracht. Een derde van de kinderen in Nederland gaat niet meer op de fiets naar school, maar worden door de ouders met de auto weggebracht. Een aantal jaar geleden was dat nog ondenkbaar. De schadelijke gevolgen van elke dag langdurig zitten, stapelen zich na verloop van tijd op en hebben samen een negatieve invloed op allerlei fysieke functies: lichaamsgewicht, bloedlipiden, insulineresistentie, bloeddruk, ontstekingsmarkers, fysieke activiteit, spierkracht en cognitief functioneren. Er worden meer fouten gemaakt na langdurig zitten, de aandacht wordt sneller afgeleid en men wordt vergeetachtiger.
Actieve kantooromgeving
Om alle negatieve gezondheidsgevolgen van deze inactieve leefstijl tegen te gaan zouden we een actievere kantooromgeving moeten creeren met kleine veranderingen in onze dagelijkse gewoonten. In een actief kantoor kan de hoogte van het bureau worden versteld zodat er steeds korte perioden staand kan worden gewerkt. Verder zou je kleine aanpassingen kunnen doen zoals het verzetten van de prullenbak naar de andere kant van de kantoorruimte, het toilet op een andere verdieping te gebruiken en het houden van korte pauzes door een wandeling van 1 tot 2 minuten door het gebouw te maken. En daarbij natuurlijk zoveel mogelijk gebruikmaken van de trap. Kom op de fiets naar het werk of parkeer de auto verder weg.
Het moeilijk is om je gedrag te veranderen, dus begin altijd met kleine en geleidelijke veranderingen.
Hortobágyi T: Learning from our past: the future of succesful ageing; oratie RUG, 1 oktober 2013.