De behandeling van een lekkende darm is gericht op drie punten

  • het wegnemen van de oorzaak
  • het verbeteren van de spijsvertering
  • het genezen van het darmslijmvlies.

Wanneer het darmslijmvlies eenmaal in een betere conditie verkeert, is het ook van belang om de darmflora weer op te bouwen en zo de normale functie van de darm te herstellen. De opbouw van de darmflora wordt bevorderd door het gebruik van een goed probioticum en prebioticum en door het nuttigen van melkzure voedingsmiddelen, zoals yoghurt en zuurkool.(tenzij een voedselovergevoeligheid of intolerantie voor caseine of lactose)

Daarnaast is ontgifting van de lever belangrijk. Hiervoor zijn bepaalde kruiden zeer geschikt. Een goede multivitamine zorgt voor alle micronutriënten die de lever nodig heeft om te kunnen ontgiften, zoals de B-vitamines, vitamine C, magnesium, zink etc.

Oorzaken wegnemen
Het spreekt voor zich dat het wegnemen van de oorzaak van de kwaal de grootste kans biedt op een blijvende verbetering. Hierboven zijn de mogelijke omstandigheden die een lekkende darm veroorzaken besproken. De ergste daarvan zijn wel het gebruik van medicijnen, zoals NSAID’s, die de darm ernstig beschadigen, en het gebruik van zuurremmers en antibiotica, die een tekort aan respectievelijk maagzuur en gunstige darmbacteriën veroorzaken en daarmee een candida-infectie in de hand werken. Ook andere zaken die candida bevorderen, zoals een suikerrijk voedingspatroon en het gebruik van geraffineerde graanproducten en alcohol, dienen te worden vermeden. Waar mogelijk moet worden gekeken naar alternatieven voor ernstig irriterende medicijnen. Met behulp van een exorphinen test in urine kan gekeken worden of exorphinen (uit gluten, zuivel, spinazie of soja)  vermeden moeten worden. Genotsmiddelen die schadelijk zijn voor het darmslijmvlies, zoals alcohol, cafeïne en nicotine, zouden ten minste tijdelijk vermeden of drastisch verminderd moeten worden, totdat het darmslijmvlies is geheeld en de darm in een betere conditie verkeert. Voedingstekorten, met name het tekort aan zink en essentiële vetzuren, dienen zoveel mogelijk te worden aangevuld, hetzij door middel van de voeding hetzij door het gebruik van supplementen. In het geval van parasitaire, bacteriële of schimmelinfecties kan een antiparasitair middel worden gebruikt of een anticandida-regime worden gevolgd.

Spijsvertering verbeteren
Een verbeterde spijsvertering leidt via vele wegen tot minder irritatie van de darm. Er zullen minder gistingsprocessen plaatsvinden in de darm, voedingsstoffen die nodig zijn om het darmslijmvlies in goede conditie te houden worden beter opgenomen en schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten worden al in de maag door het maagzuur onschadelijk gemaakt.

Darmwand genezen
Voor het genezen van de darmwand is het van belang om tijdelijk zoveel mogelijk irriterende stoffen en voedingsmiddelen (zoals de exorphinen) te vermijden. Daaronder vallen naast bovengenoemde genotmiddelen, zoals alcohol en cafeïne, ook sterk irriterende kruiden en specerijen, zoals rode peper, en zuren, zoals azijn e.d. Ook ‘hard’ of ‘schurend’ voedsel met scherpe randjes, zoals harde crackers, kan beter tijdelijk worden vermeden. ‘Zacht’ voedsel, zoals soepen, sappen en puree, is meer geschikt voor het genezen van het darmslijmvlies. Indien er bekende voedselallergieën bestaan, zoals een glutenallergie of een koemelkallergie, dan moeten ook deze voedselgroepen geheel worden vermeden. Wanneer het darmslijmvlies voldoende is geheeld kan dit voedsel weer langzaam worden geïntroduceerd. Verder zijn er bepaalde micronutriënten en/of voedingssupplementen die therapeutisch kunnen worden ingezet om het darmslijmvlies sneller te doen genezen.