Darmtherapie is maatwerk

In onze praktijk zien we met grote regelmaat patiënten die al tig artsen, specialisten, darmflora therapeuten en diëtisten hebben bezocht, ‘uitbehandeld’ zijn in het reguliere circuit en die al jaren te maken hebben met chronische (darm)problematiek. Vaak met heel veel medicijnen om pijn te onderdrukken of ontstekingen te remmen. Of al jaren aan de maagzuurremmers zitten met alle spijsverteringsgevolgen van dien. Patiënten die vaak te horen hebben gekregen dat ze maar moeten leren leven met hun opgeblazen buik en buikpijn en nooit meer van de medicijnen af kunnen komen. Patiënten met complexe problematiek dus.

Regelmatig krijgen wij dan ook de vraag wat de duur en de kosten zijn van een goede (darm)therapie.

De kosten voor darmtherapie bestaan uit 3 componenten:
1/ De consulten plus bij ieder consult uitgebreide bijlagen als naslagwerk
2/ Het onderzoek: ontlastingsonderzoek, eventueel bloedonderzoek naar voedselovergevoeligheid, speeksel- en bloedonderzoek naar disbalans in hormonen zoals schildklier, bijnier, vrouwelijk hormonaal, neurotransmitters, speekselonderzoek, genetisch onderzoek.
3/ Voedingssupplementen

Om het overzichtelijker en goedkoper te houden, werken wij graag met ons darmtherapie-pakket. Binnen dit traject ontvang je 2 complete ontlastingsonderzoeken, 7 consulten en heel veel informatie. Een vastomlijnd traject dus. 

Hoe lang duurt een darmtherapie traject?
Goede darmtherapie is geen quick fix. Het is een behandelingstraject dat langere tijd nodig heeft om uiteindelijk stabiliteit te krijgen. Reken op minimaal een half jaar tot regelmatig wel een jaar.
Door gestructureerd te werken, stap voor stap de puzzel te ontrafelen en de voedingsveranderingen én leefstijl nauwlettend te monitoren en patiënten blijvend te motiveren en te coachen, bereiken we meer dan menig specialist.

Ik heb inmiddels ruim 6000 ontlastingsuitslagen gezien in de afgelopen 20 jaar.
De beste en snelste resultaten zie ik bij mensen die hun eetpatroon én leefstijl langdurig aanpassen. En die de noodzakelijke voorgeschreven supplementen (in iedere fase) consequent innemen.

De tijdsduur van een darmtherapie traject is oa afhankelijk van:

 • de tijd waarmee je al rond loopt met je klachten (maanden? jaren?). Heb je een voorgeschiedenis van jaren met veel histamine problematiek en voedselovergevoeligheden, dan vraagt dat meer onderzoek en speurwerk en advies van mijn kant dan bij een toevallig opgelopen parasiet tijdens je vakantie.
  • de kennis die je reeds hebt over voeding en het voedingspatroon dat je momenteel hebt. (Ik zie helaas nog steeds patiënten die 2 keer per dag brood met kaas of zoetigheid eten en ‘s avonds pasta met saus! Waar amper vers wordt gekookt en alles uit pakjes en zakjes komt)
  * jouw leefstijl: wij kunnen je goed helpen met optimale voeding maar als jij niets doet aan de stress op je werk, die ongelukkige relatie, je dagelijkse ontspanning is het water naar de zee dragen
  • de tijd die jij nodig hebt om mijn adviezen goed tot uitvoer te brengen en de vertaalslag te maken naar de keuken
  • de uitslag van jouw (ontlastings)onderzoeken. Hoe gecompliceerder deze uitslag, hoe langer de therapie.

Wat is het verschil tussen losse consulten voor darmtherapie en een darmtherapie pakket ?
Ons darmtherapie pakket is overzichtelijk, duidelijk en goedkoper dan losse consulten boeken. Je betaalt (en plant) van te voren in één keer het hele traject en weet precies waar je aan toe bent. Kwa tijd, kwa kosten. Je krijgt van ons 10% korting.

Wat ontvang je van mij in een darmtherapie pakket?

 • Een kort gratis kennismakingsconsult waarbij ik jou een aantal vragenlijsten en voedseldagboeken toestuur: om inzicht te krijgen in jouw situatie en samen te komen tot voedingsveranderingen
 • 2x uitgebreid ontlastingsonderzoek (breed start-onderzoek en halverwege het traject een nacontrole-onderzoek) twv 900 euro
 • Kennis en inzicht: je leert je eigen lichaam te begrijpen & snapt waar en waarom het mis kan gaan
 • 6 (life of telefonische) Consulten: 36 weken lang iedere 6 weken een nieuw consult om de voortgang erin te houden en jou te coachen.
  Het 1e consult is een uitgebreid (life of telefonisch) voedingsconsult van een uur naar aanleiding van jouw vooraf ingestuurde voedseldagboeken en ontlastingsonderzoek.
  De overige 5 consulten (life of telefonisch) zijn vervolg consulten (3 van een uur, 2 van een half uur), meestal met tussenpozen van 6 weken om de darmtherapie in een stappenplan uit te kunnen voeren. Dit bestaat in de regel uit het ondersteunen van je spijsvertering, het afdoden van de overgroei (verkeerde bacterieen, schimmels, parasieten), het herstellen van de darmslijmvlieslaag en het herstellen en stabiliseren van het darmmicrobioom.
 • Interpretatie en uitgebreide verslaglegging van de uitslag van het ontlastingsonderzoek
 • Voorbereidingstijd voor ieder consult (inlezen intakeformulier, voedseldagboeken, emails, uitslagen)
 • Uitwerktijd en vastleggen na ieder consult
 • Leerzaam leesvoer: leerzame documenten en duidelijke schema’s, afgestemd op jouw persoonlijke situatie
 • Gezonde en lekkere recepten: voor jouw problemen zijn recepten op maat de sleutel tot herstel. Je ontdekt lekkere nieuwe gerechten en kooktechnieken
 • Praktische tips: hoe je gezonde voedings- en leefstijladviezen consequent en makkelijk doorvoert in je keuken en je leven en waar je darmen en spijsvertering baat bij hebben
 • Een totaal-factuur achteraf die je bij je zorgverzekeraar kunt indienen en waarmee je mogelijk een deel van ieder consult vergoed krijgt (mits je aanvullend verzekerd bent).

Dit pakket is exclusief voorgeschreven voedingssupplementen.
Bij al onze behandelingen werken we meestal met natuurlijke middelen en voedingssupplementen. Soms worden reguliere geneesmiddelen op recept voorgeschreven.
Afhankelijk van de fase van de (darm)therapie zullen deze variëren. Het is voor mij niet goed mogelijk om van te voren precies te voorspellen hoeveel supplementen er nodig zullen zijn, omdat dat volledig afhangt van jouw unieke situatie, klachten en onderzoeksresultaten. Uiteraard zullen deze kosten per consult vooraf met je worden besproken.
Reken op € 200,00 – € 400,00 aan supplementen per consult, die we voorschrijven voor 4-8 weken.

Uiteraard kun je ook nog steeds losse consulten bij ons boeken, maar houd er rekening mee dat dit in het algemeen duurder is.

Eén ding is zeker: Er is motivatie, discipline, kennis en doorzettingsvermogen nodig om de aangegeven therapie te gaan uitvoeren! Maar ik wil jou er graag bij helpen. De meerderheid van mijn patiënten is enthousiast en voelt zich gehoord omdat er zoveel tijd, aandacht en kennis wordt gegeven met een duidelijk advies op maat, iets dat in de reguliere geneeskunde veel te weinig voorkomt.

advies-op-maat