Baarmoederkanker is voor een groot deel te voorkomen

Vrouwen kunnen hun risico op baarmoederkanker verlagen door te bewegen en een gezond gewicht te hebben. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert. Baarmoederkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen, maar volgens onderzoekers kan ruim 40 procent van de gevallen voorkomen worden.

In Nederland staat baarmoederkanker op nummer 5 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen. Wereldwijd staat het op nummer 6. In 2011 zijn er in Nederland 1.913 nieuwe gevallen van baarmoederkanker vastgesteld, ruim 20 procent meer dan 10 jaar eerder. Volgens prognoses van de Wereldgezondheidsorganisatie zal dit aantal in 2020 met nog 20 procent stijgen als er geen actie wordt ondernomen om het risico op deze vorm van kanker te verlagen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceerde op 11 september 2013, samen met de overige leden van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk, een nieuw wetenschappelijk rapport over de preventie van baarmoederkanker. In dit rapport concluderen wetenschappers op basis van nieuw sterk bewijs dat het risico op baarmoederkanker verlaagd kan worden door meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden.

Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat koffie het risico op baarmoederkanker kan verlagen, maar dit moet verder onderzocht worden voordat hierover adviezen gegeven kunnen worden. Op dit moment is er geen bewijs dat koffie invloed heeft op andere kankersoorten. De mogelijke invloed van koffie op andere ziekten is ook een belangrijk onderzoeksgebied.

Baarmoederkanker komt in rijke landen vaker voor dan in ontwikkelingslanden. Wetenschappers schatten dat ruim 40 procent van de gevallen van baarmoederkanker in rijke (Westerse) landen, waaronder Nederland, voorkomen kan worden door meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Dat betekent dat er elk jaar in Nederland meer dan 800 gevallen van baarmoederkanker te voorkomen zijn.

Het is zorgwekkend dat 37,4 procent van de vrouwen in Nederland overgewicht heeft, waarvan 10,8 procent ernstig overgewicht. Van de vrouwen voldoet maar 58 procent aan de norm gezond bewegen. Deze norm houdt in dat volwassenen minimaal een half uur per dag matig intensief actief moeten zijn, minimaal 5 dagen in de week.

Het nieuwe rapport over de preventie van baarmoederkanker is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar het verband tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op baarmoederkanker. Dit is de grootste analyse sinds 2007. Het is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een uniek project van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de overige leden van het WCRF netwerk.

 

Reacties zijn gesloten.