De hormonen in beeld
Hormonen zijn stoffen die op verschillende plaatsen in het lichaam worden aangemaakt.
Epifyse: in de hersenen bevindt zich de epifyse (pijnappelklier) die melatonine afscheidt en het bioritme reguleert. Het is onze biologische klok. De epifyse heeft een directe of indirecte invloed op verschillende klieren in het lichaam zoals thymus, schildklier, hypofyse en hypothalamus.
Hypothalamus is een gedeelte van de hersenen en bevat neuronen die verbonden zijn met de rest van het zenuwstelsel.
De hypofyse zit naast de hypothalamus en produceert groeihormon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de anti-aging geneeskunde.
De schildklier scheidt schildklierhormonen af als thyroxine. Deze hormonen stimuleren de stofwisseling, de verbranding in cellen en de groei. De schildklier heeft jodium nodig om goed te kunnen functioneren.
De thymus (zwezerik) is van essentieel belang bij de ontwikkeling van de immunologische reacties van het lichaam.
Boven de nieren zitten de bijnieren. Het bijniermerg produceert de hormonen adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden de vlucht-of vechthormonen genoemd omdat ze het lichaam in staat stellen extra inspanningen te verrichten om met gevaar en stress om te gaan. De bijnierschors produceert verschillende hormonen, waarvan cortisol en aldosteron de belangrijkste zijn.
De pancreas (alvleesklier) scheidt hormonen af die het suikergehalte in het bloed reguleren. Als het bloed bv. te veel suiker bevat, scheidt de pancreas insuline af die stimuleert dat er suiker wordt opgenomen door de cellen zodat de suikerspiegel daalt.
De geslachtshormonen worden gemaakt in de eierstokken (bij de vrouw) en de testikels (bij de man)