Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn chemische stoffen die een zeer specifieke uitwerking op de organen en weefsels van het lichaam uitoefenen, zowel in de zin van aandrijven als afremmen. Ze worden door het bloed vervoerd en afgebroken in de lever.  Ze reizen via het bloed door uw lichaam en geven daar van top tot teen opdrachten aan uw cellen. Hormonen beïnvloeden, net zoals het autonome zenuwstelsel, vele functies binnen het organisme. Het primaire aangrijpingspunt is steeds de stofwisseling. Via veranderingen in de stofwisseling worden uiteenlopende functies beïnvloed zoals voortplanting, groei en ontwikkeling, opslag en verbruik van reservevoedsel, de water- en zouthuishouding en de spijsvertering.

Onze hormoonspiegels dalen als we ouder worden. Dit wordt veroorzaakt door de veroudering van de hypofyse, een slechte doorbloeding en de toename van het bindweefsel(fibrose) van de klieren.

Hormonen spelen een doorslaggevende rol in uw gezondheid, gewicht en figuur. Het zijn uw hormonen die bepalen welk deel van uw maaltijd wordt verbrand en welk deel als (onder meer) vet in uw lichaam wordt opgeslagen. Het zijn uw hormonen die bepalen of u dik wordt rondom uw middel, of juist op uw billen, dijen en benen. Het zijn uw hormonen die bepalen op welke plaatsen het vet als eerste wordt verbrand zodra u in beweging komt. Zelfs uw hongergevoel en drang om te gaan sporten staan onder hormonale regie. Als onze hormoonspiegels dalen, zal dat ook consequenties hebben voor ons figuur!

Hormonen bepalen:
Uw hongergevoel
Uw verzadigingsgevoel
Uw zoete trek
Of u voeding verbrandt of opslaat als energie
Hoeveel vocht u vasthoudt
Of u voeding opslaat als suiker of vet
Waar u vet opslaat
Op welke plekken het vet als eerste wordt verbrand als u op dieet gaat of in beweging komt

Helaas kunt u door een verkeerde leefstijl uw hormonen gemakkelijk verstoren. Of uw hormonen wel of niet optimaal functioneren, wordt voornamelijk door 3 zaken bepaald: voeding, lichaamsbeweging en stress. Geen wonder dat onze moderne leefwijze, met weinig beweging, veel stress en ongezonde voeding, funest is voor uw hormonen. Zijn uw hormonen eenmaal uit balans, dan krijgt u te maken met gezondheidsproblemen. Bij veel mensen leidt dit tot overgewicht. Uw hormonen  terug in balans brengen is de enige oplossing en werkt dus anti-aging.

Gelukkig kunnen veel mensen zelf hun hormonen terug in balans brengen door hun voedingspatroon en lifestyle aan te passen.