Welke voeding is positief voor uw hormonale evenwicht?
Hieronder volgt een kort overzicht van de hormonen en hoe u via uw eetpatroon deze hormonen kunt beïnvloeden.

Insuline
Zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte niet te hoog wordt, dat energie als vet in uw vellen wordt opgeslagen en dat uw spieren groeien. Bij de meeste mensen wordt teveel insuline aangemaakt waardoor zij te veel vet opslaan

Advies:
Minder koolhydraten en suiker eten en de inname van voeding rijk aan chroom, resveratrol, visolie en fosfatidylserine verhogen

Schildklierhormoon
Stimuleert de vetverbranding, versnelt de stofwisseling, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en verlaagt het cholesterol. Een tekort is wijdverbreid.

Advies:
Extra inname van calorieën (bij een zeer lage energieinname) en voeding rijk aan jodium, zink, selenium, de vitamines B en C en weglaten van allergenen.

Testosteron
Simuleert de spieropbouw en de vetafbraak (vermindert ook cellulitis) . Een tekort komt zowel bij mannen als vrouwen veel voor.

Advies:
Extra inname van eiwitten, vet (cholesterol), voeding rijk aan zink, magnesium en resveratrol. Alcohol weglaten en het vetpercentage van het lichaam verlagen.

Oestrogeen
Gaat osteoporose tegen, veroorzaakt borstvorming (ook bij mannen), is potentieel dikmakend bij een tekort aan progesteron. Zowel veel mannen als vrouwen kampen met een teveel. Na de overgang kampen vrouwen juist met een tekort.

Advies:
Extra inname door vrouwen van plantaardige oestrogenen uit bijvoorbeeld soja en  hop, voeding rijk aan resveratrol, indo-3 carbinol. DIM, kelp, leverreinigende voeding en het vermijden van bestrijdingsmiddelen, leidingwater en voeding die candida-overgroei veroorzaakt.

Progesteron
Zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht vasthoudt (borsten, buik, benen, enkels) en kan in diverse andere hormonen worden omgezet (waaronder cortisol). Een tekort komt veel voor.

Advies:
Voeding rijk aan vitamine B6, vitamine A en het vermijden van voeding met veel suikers, allergenen, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen.

Groeihormoon
Geeft spieren stevigheid, zorgt voor vetverbranding, energie en herstel.  Een tekort komt veel voor.

Advies:
Extra inname van eiwitten en voeding rijk aan arginine, ornithine, vitamine B6, zink, magnesium, kalium GABA en vitamine C.

DHEA
Stimuleert spieraanmaak, ondersteunt vetverbranding, kan in verschillende hormonen worden omgezet, ondersteunt het immuunsysteem. Een tekort komt veel voor.

Advies:
Vetten (cholesterol) en voeding rijk aan vitamine C.

Cortisol
Zorgt voor snelle energie bij stress, laat de bloedsuikerspiegel stijgen, is ontstekingsremmend, stimuleert activiteit en daadkracht, stimuleert vetopslag in de buikstreek, verzacht allergieen. Zowel een teveel als een tekort komt veel voor.

Advies:
Lagere suikerconsumptie en het vermijden van allergenen, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen.

Melatonine
Ondersteunt de nachtrust, is een sterke anti-oxidant, ondersteunt het immuunsysteem. Een tekort komt veel voor.

Advies:
Een goede serotonine-werking en geen insulineresistentie, dus een lage suikerconsumptie.

 

Met dank aan Ralph Moorman, Het hormoonbalans dieet