Zo gezond en fit mogelijk oud worden
De traditionele geneeskunde behandelt de gevolgen van ouderdomsaandoeningen, terwijl de ‘Anti-Aging beweging’ en de Orthomoleculaire geneeskunde vooral preventief proberen te denken en te werken: ter voorkoming van aandoeningen. Het doel is om zo gezond en fit mogelijk oud te worden en het lichaam zo energiek mogelijk te houden.
anti agingVerschillende studies geven aan dat de biologische levensduur van de mens rond 120 jaar ligt. Slechts 1 op de 10.000 mensen sterft echter door het bereiken van zijn individuele biologische leeftijd. Vijf van de zes mensen ouder dan 60 jaar lijden namelijk aan chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, arthritis, alzheimer, diabetes of kanker. Deze ziektes verkorten het normale verouderingsproces aanmerkelijk zodat wij vaak overlijden ver voordat de biologische levensduur voorbij is.

Anti aging geneeskunde is geïnteresseerd in een optimale gezondheid en het welzijn van mensen vóórdat ze ziek werden. Anti aging geneeskunde is geinteresseerd in het in balans brengen van de hormonen. We spreken dus van preventieve geneeskunde.
De kunst is om een optimale fysiologie te bereiken en te houden, waarbij de cellen, de weefsels en de organen, samen met het metabolisme optimaal functioneren.

Anti aging: hoe doen we dat?
Om écht grip te krijgen op veroudering, moeten we naar de blue zones kijken: plaatsen waar mensen meetbaar langer leven, zoals Okinawa en Sardinië. Het blijkt dat gezonde voeding en beweging essentieel zijn – maar welke voeding, eetgewoonten en bewegingsvormen hebben werkelijk effect? Zal de westerse mens ooit de tijd kunnen terugdraaien?

Wees aardig voor je telomeren
telomeren 2De destructieve kracht van stress, roken en slechte voeding werkt diep door in elke lichaamscel. Zo lang men jong is, worden beschadigde cellen gelukkig weer snel vervangen. Maar op een bepaald moment is de grens bereikt. Onze telomeren zijn daarbij de tijdmeters; deze belangrijke celstructuren bepalen hoe vaak een cel vernieuwd kan worden. Ze beschermen ons, maar worden bij elke nieuwe celdeling een stukje korter. Uiteindelijk gaan we steeds meer tekenen van ouderdom vertonen. Kunnen we de klok terugdraaien door onze telomeren weer langer te maken? Of moeten we gewoon voorzichtig zijn met wat we hebben?

It’s all about energy!
Een optimale energieverdeling is ook essentieel voor een goede gezondheid. Daarom moeten we verstandig omgaan met de energiecentrales van onze cellen: de mitochondriën. Ze hebben het zwaar te verduren met onze moderne levensstijl: oxidatieve schade, een tekort aan ATP, toxinen, bacteriën, medicijnen… We moeten dus radicaal anders leven, maar hoe?

Hormonen in balans
Onze hormonen reguleren onze vetopslag, onze vet verbranding, onze energie, onze temperatuur, onze reactie op stress, ons libido en talloze andere processen in ons lichaam. Als je hormonen in balans zijn, kun je je energie weer terug krijgen en kun je het verouderingsproces vertragen. Onze hormoonhuishouding is een heel nauwkeurig werkend systeem. Wanneer we over langere periode van tijd niet optimaal eten, teveel stress hebben, te weinig beweging, slecht slapen, kan onze hormoonhuishouding uit balans raken.
Onder andere voeding beïnvloedt onze hormonen, maar ook beweging en het omgaan met stress zijn grote invloeden. Leeftijd en genetische factoren blijken de minste invloed te hebben. Op iedere leeftijd kun je je hormoonhuishouding weer in balans te brengen.

Hormoonprofiel
In de praktijk werken we met behulp van speekseltesten (hormoonprofielen) die de hormonen in kaart brengen. Aan de hand van dit hormoonprofiel maken we een voedingsschema op maat en zetten we voedingssupplementen in die invloed hebben op onze hormoonhuishouding.

10 Tips voor anti aging
Uit onderzoek is bewezen dat we onze veroudering kunnen remmen door een aantal zaken:
• gezonde voeding
• zorgen dat onze hormonen in balans zijn
• veel water te drinken
• voedingssupplementen
• kruiden
• IR-sauna, sport, beweging (30 minuten stevig wandelen)
• Geluk en vriendschappen
• Positief denken
• Flossen van het gebit
• seks