Alternatieve Granen
Brood, pasta, gebak, koekjes enzovoort: een groot deel van onze voeding bestaat uit tarwe en aanverwante granen (gerst, spelt, rogge). Toch wordt van ons verwacht dat we gevarieerd eten. Zou het daarom niet verstandig zijn om ook andere granen (of graanachtigen) te gebruiken, zoals quinoa, millet, amaranth en tef?
Een nadeel van de gewone granen zijn de gluten. Patiënten met coeliakie reageren heel heftig op gluten als een soort allergische reactie. Maar ook voor andere mensen zijn gluten niet zo gezond. Wanneer gluten slecht verteerd worden in de darmen, kunnen ze in principe de darmwand beschadigen. Mogelijk zijn er mensen die gluten slecht verdragen zonder dat ze dat weten, terwijl ze tweemaal per dag brood eten!
Quinoa, millet, amaranth en tef bevatten geen gluten of niets dat op gluten lijkt, zo werd onlangs getest door een instituut in Italië. Niet alleen voor coeliakie is dat goed nieuws, ook voor iedereen die naar wat afwisseling zoekt.
Bronnen: Bergamo P, Maurano F et al. Immunological evaluation of the alcohol-soluble protein fraction from gluten-free grains in relation to celiac disease. Molecular Nutrition & Food Research. 2011; 55(8):1266–1270