Alcohol en het darmmicrobioom
De feestdagen zijn vaak een moment waarop we meer alcohol drinken dan gebruikelijk. Een kerstborrel met collega’s of vrienden, een extra glas wijn bij het kerstdiner met nog een likeurtje of cognac bij de koffie toe, een paar glazen champagne met Oud en Nieuw… Alcohol hoort erbij tijdens de feestdagen. Maar wat voor effect heeft alcohol op het darmmicrobioom?
Voor- en nadelen
Sommige vormen van alcohol kunnen, indien met mate geconsumeerd, een positief effect hebben op de darmmicrobiota. Dat geldt met name voor rode wijn, dat polyfenolen bevat. Verschillende onderzoeken laten zien dat dit bijdraagt aan meer diversiteit in de darmmicrobiota.
Maar alcohol heeft ook nadelige effecten. Het verstoort niet alleen onze vochthuishouding (een belangrijke oorzaak voor een kater), het heeft ook invloed op onze darmen en de bacteriën die daar leven. Darmbacteriën helpen namelijk om alcohol te metaboliseren. Dat is een van de redenen waarom sommige mensen alcohol beter verdragen dan anderen: als je minder gunstige bacteriën in je darmen hebt, heeft dat invloed op hoe het lichaam alcohol verwerkt.
Alcohol verstoord ook de darmmicrobiota zelf, waardoor dysbiose kan ontstaan, met mogelijke nadelige gevolgen voor de gezondheid. Dit effect kan al optreden bij matig alcoholgebruik.
Daarnaast irriteert alcohol de darmwand. Dat zorg ervoor dat de permeabiliteit van de darmwand toeneemt (we noemen dat een lekke darm), waardoor stoffen die niet in het lichaam thuishoren, met name LPS (lipopolysachariden, een toxische stof uit de wand van -ongunstige- gramnegatieve bacteriën) toch in de bloedbaan terecht kunnen komen. Doordat de lever prioriteit geeft aan het afbreken van alcohol, wordt de LPS minder snel afgebroken, waardoor een ontstekingsreactie uitgelokt kan worden.
Tips voor de feestdagen:
- Geniet, maar drink met mate
- Drink voor elk glas alcohol ook een glas water
- Eet een gezonde maaltijd voordat je (veel) gaat drinken
- Kies voor een non-alcoholisch drankje
- Ondersteun je darmmicrobiota zo veel mogelijk met gezonde voeding, zoals volkoren (glutenvrije) granen, peulvruchten, verse groente en fruit
- Gebruik eventueel een probioticum (goede darmbacterieen) om de nadelige effecten van alcohol op de darmmicrobiota te verminderen
Wil je zelf een lekker alcoholvrij drankje maken voor de feestdagen? Hier vind je een recept voor Gluhwein kombucha