Aktiviteit van genen beïnvloed door stress
Recent onderzoek suggereert dat stress niet alleen effect heeft op je lichaam en geest, maar ook op cellulair niveau zijn sporen nalaat door contact met vervuilende stoffen, tabaksrook, bacteriële toxinen e.d., waardoor mogelijk abnormaliteiten van de lichaamscellen kunnen ontstaan.
Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen hebben nu aangetoond dat deze externe factoren stress kunnen opleveren voor de cellen doordat de ze een uitwerking hebben op onze genen.
Dr. Klaus Hansen, onderzoeksleider, zegt hierover:”we hebben ontdekt dat deze stress veroorzakende factoren sommige genen kunnen ‘ínschakelen’, die eigenlijk inactief zouden moeten blijven. Het is erg belangrijk dat bepaalde genen zijn geactiveerd en andere juist niet, dit om een normale ontwikkeling van de foetus te garanderen en een correct functioneren van onze lichaamscellen later in het leven.”
Zelfs minimale veranderingen in het activatiepatroon van de genen kan rampzalig zijn tijdens de ontwikkeling van de foetus, omdat hierdoor de correcte vorming van de cel wordt verstoord. Maar een veranderde genetische activiteit kan ook zijn weerslag hebben voor een normale lichamelijke ontwikkeling later in het leven.
De studieresultaten laten zien dat beschermende eiwitcomplexen verloren gaan en dat bepaalde genen worden geactiveerd wanneer cellen worden blootgesteld aan externe stressfactoren.
Dat wil zeggen dat, zonder dat de genetische code wordt beschadigd, externe stressors controle kunnen hebben de activiteit van onze genen.
De consequentie is dat genen, die niet ingeschakeld hadden mogen worden, toch actief zijn geworden, en dit heeft repercussies voor de de cellulaire ontwikkeling, eigenschappen en groei.
De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het internationale wetenschappelijk tijdschrift Molecular Cell.
Bron
http://www.medindia.net/