Per jaar komt er 4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Een aanslag op het milieu, want plastic vergaat amper en niet al het plastic kan worden gerecycled. Zelfs als plastic wordt hergebruikt, kost het veel moeite. Maak de wereld een stukje schoner door bewuster met plastic om te gaan.

De bewaarbakjes in de koelkast, schoolbekers en zelfs het zeil op vloer bevat plastic. Bovendien is niet al het plastic zichtbaar: in kleding, shampoo en kassabonnetjes zit ook plastic. Plasticdeeltjes komen via het doucheputje in de zee terecht en vervuilen daarmee de oceaan. Wetenschappelijke studies laten zien dat plastic de hormoonbalans van het menselijk lichaam aantast en een oorzaak is van hyper-oestrogenisme. Hoe kun je het plastic om je heen beperken?

1. Geen boterhamzakjes
Je eigen tas meenemen naar de winkel is vanzelfsprekend, maar ook die kleine plastic zakjes die je pakt bij de versafdeling vervuilen het milieu. Gebruik dus geen boterhamzakjes, neem een roestvrijstalen lunchtrommel mee naar het werk. En vraag bij elk plastic voorwerp dat je wilt aanschaffen of er ook een alternatief zonder plastic bestaat.

2. Servies van aardewerk en glas
Veel kinderen eten elke dag van hun vrolijke Bob de Bouwer-bord en gaan met een Hello Kitty-beker naar school. Maar veel van deze bekers en borden zijn gemaakt van melamine. De Taiwanese consumentenbond raadt het opwarmen van voedsel op melamineborden en dranken in melaminebekers af. Door hoge temperaturen kan melamine uit het servies in het eten lekken (migreren).

Ook in zure dranken, zoals sinaasappelsap, kan melamine lekken, maar wel in kleinere hoeveelheden. Vergiftiging met melamine kan leiden tot nieraandoeningen, zoals nierstenen en nierfalen. Kies daarom voor servies van aardewerk en glas. Voor kinderen zijn borden, bekers, broodtrommels en bidons van roestvrij staal een veilig (en onbreekbaar!) alternatief.

3. Bidon van roestvrij staal
De meeste plastic water- en limonadeflesjes worden gemaakt van polyethyleentereftalaat. Deze zijn prima voor eenmalig gebruik. Bij beschadiging kunnen de flesjes echter de weekmaker DEHP lekken, die mogelijk kankerverwekkend en hormoonverstorend is. Een bidon van roestvrij staal kan zo de vaatwasser in en gaat jarenlang mee.

4. Beauty zonder microbeads
Op noordzee.nl/campagnes/microplastics vind je overzichten van producten met én zonder plastic als ingrediënt. Of kijk op de ingrediëntenlijst van je product. Dit zijn plastics: polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA) en nylon-12. Leg ook een blok zeep bij de kraan (en in je douche!) in plaats van een pompje.

5. Vermijd goedkoop speelgoed dat geparfumeerd is of chemisch ruikt
In veel speelgoed zitten nog steeds kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen. Vooral chemische weekmakers (ftalaten) komen voor. De meest schadelijke weekmakers zijn DEHP, DBP en BBP. Die zijn inmiddels verboden in speelgoed voor alle leeftijden.

Goedkoop speelgoed bevat over het algemeen meer gevaarlijke chemicaliën. Koop speelgoed dat ‘PVC-vrij’ of ‘ftalaatvrij’ is. Zoek naar mooi speelgoed van hout, bamboe, wol en gerecycled (veilig) plastic via (online) ‘groene’ speelgoedwinkels. Met een beetje speuren op internet vind je deze speelgoedwinkels met uitgebreide informatie over de materialen waar hun speelgoed van gemaakt is.

6. Kijk naar eco-kleding
Op veel kleding staan prints met plastic. Vooral op kinderkleding en kinderpyjama’s barst het van deze plaatjes van plastics. Wanneer er geen direct huidcontact is, zoals bij een pvc-print op een kinderpyjama, wordt aangenomen dat er geen gezondheidsrisico is. Trek kleding aan met een keurmerk, zoals het GOTS-keurmerk (Global Organic Textile Standard) en Oeko-Tex.