Borstkanker staat op nummer 2 in de lijst van de meest voorkomende kankersoorten. Ieder jaar krijgen zo’n 14.000 vrouwen en zo’n 80 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Dat is 1 op de 8 vrouwen. Na huidkanker, is het de meest voorkomende vorm van kanker in ons land.
Wereldwijd is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.
De overlevingscijfers voor borstkanker stijgen. De gemiddelde kans de eerste vijf jaar te overleven is 85%.
Onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds toont aan dat we het risico op borstkanker significant kunnen verlagen door gezond te eten en te leven.
Wist je dat zo’n 40% van alle gevallen van borstkanker in westerse landen voorkomen kan worden door geen alcohol te drinken, een gezond gewicht te behouden en veel te bewegen?
Mijn collega Henk Fransen heeft een prachtig, helder en overzichtelijk “eerste hulp bij kanker” online programma geschreven. Een programma dat waardevol is in elke fase van het ziek zijn. Ik vind het een mooi, toegankelijk maar vooral professioneel geschreven programma waarin hij heel gestructureerd en breed alle aspecten belicht. Met daarbij ook goede tools om zelf veranderingen te kunnen opstarten.
Henk Fransen heeft 30 jaar kennis en ervaring met alternatieve/complementaire geneeswijzen bij kanker. Hij heeft dit samengebracht in één online programma. Dit programma kun je doen naast je reguliere behandeling. Henk geeft jou een overzicht van de belangrijkste complementaire maatregelen die genomen kunnen worden naast een reguliere behandeling. Het programma bestaat uit 95 overzichtelijke video’s en 18 tekstbestanden. Een aanrader!
Wat is borstkanker?
Borstkanker kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Het begint meestal in de melkklieren of melkbuisjes. Kanker kan ontstaan als beschadigde lichaamscellen zich ongeremd gaan delen. Deze cellen kunnen een tumor of gezwel vormen. Op den duur kunnen cellen van een tumor losraken en via het bloed of de lymfebanen door het lichaam uitzaaien.
Wat beïnvloedt het krijgen van borstkanker?
Bij de ontwikkeling van borstkanker spelen hormonen (voornamelijk het hormoon oestrogeen) een rol. Gebeurtenissen in het leven die de hormoonbalans veranderen, kunnen het risico op borstkanker beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn eerste menstruatie, zwangerschap, menopauze. Maar wat we eten en hoe we leven heeft een nog grotere invloed op deze hormoonbalans en het risico op borstkanker. Inmiddels zien we de enorme invloed van xeno- oestrogenen (zoals weekmakers van plastic, toxische stoffen vanuit het milieu, pesticiden) en de disbalans die dit veroorzaakt in oestrogenenbalans. In combinatie met een slechte darmfunctie (bv. leaky gut) en een slecht ontgiftende lever kunnen xeno-oestrogenen zich opstapelen in het lichaam. Ook chronische stress heeft een slechte invloed op het lichaam, het immuunsysteem en de spijsvertering.
Kijk voor een inspirerende uitleg over het ontstaan van borstkanker door Gabriel de Vriendt eens op www.youtube.com/watch?v=CXBzK_6uKW0. Gabriel de Vriendt is een belgische bioloog die zich heeft gespecialiseerd in natuurlijke middelen bij borstkanker en prostaatkanker.
Risicofactoren voor borstkanker
– Alcohol drinken
– Overgewicht (BMI 25-30) of obesitas (BMI >30) hebben
– Weinig bewegen
– Slechte darmwerking
– Geen borstvoeding geven
– Overige risicofactoren
– Leeftijd. Voor het 30e levensjaar is borstkanker een zeldzame ziekte. Naarmate men ouder wordt, neemt het risico toe.
– Vroege eerste menstruatie (onder de 12 jaar)
– Late menopauze (boven de 55 jaar)
– Erfelijkheid. Gevallen van borstkanker voor het 50e jaar in de familie veroorzaken een verhoogd risico. Maar 4 tot 9% van de gevallen van borstkanker is te wijten aan erfelijke aanleg. We weten nu dat epigenetica (dus de omgevingsfactoren) een veel belangrijkere rol spelen om genen ‘aan of uit’ te zetten
– Slikken van de anticonceptiepil
– Slikken van hormoonpreparaten.
Hoe kan ik mijn risico verlagen?
*Drink geen alcohol
Alcohol kan het DNA beschadigen en op deze manier leiden tot verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker. Onze aanbeveling luidt daarom als volgt: als u al alcohol drinkt, beperk het aantal glazen tot twee per dag voor mannen en één voor vrouwen.
*Behoud een gezond gewicht
Overgewicht en obesitas kunnen de kans op borstkanker na de menopauze verhogen. Met name lichaamsvet rondom de taille is schadelijk. Dit vet stimuleert het lichaam meer groeihormonen te produceren. Een hoge concentratie groeihormonen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker. Zorg daarom voor een gezond lichaamsgewicht.
Kom in beweging
Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten. Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging directe bescherming biedt tegen kanker. Door te bewegen houdt u uw hormoonspiegel namelijk op een gezond peil. Bovendien helpt lichaamsbeweging u een gezond gewicht te behouden.
Eet gezond
Gezonde voeding zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten helpen uw gewicht op peil te houden. Tevens bevat dit voedsel vezels en vitaminen, antioxidanten en mineralen die uw weerstand ten goede komen. Kies wat betreft dranken bij voorkeur voor water, thee en af en toe een verse vruchtensap. Gesuikerde (fris)dranken kunnen namelijk leiden tot overgewicht.
Geef je kind borstvoeding
Borstvoeding geven beschermt de moeder tegen borstkanker. Ook beschermt het de baby tegen overgewicht op latere leeftijd. Ons advies is om baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven.
Bovenstaande aanbevelingen zijn van het Wereld Kanker Onderzoekfonds