Kanker

Onderstaande aanbevelingen zijn van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kanker voorkomen
U kunt zelf iets doen om uw risico op kanker te verlagen. Onderstaande aanbevelingen geven praktische handvatten.

1. Zorg voor een zo laag mogelijk gewicht en een slanke taille, maar vermijd ondergewicht
Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker, met name dikke darmkanker en borstkanker. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen behoudt u een gezond gewicht.

 

2. Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten
Lichaamsbeweging kan u beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging helpt tevens overgewicht en obesitas voorkomen. Iedere vorm van lichaamsbeweging draagt al bij aan een gezondere leefwijze.

 

3. Eet minder calorierijk voedsel en drink weinig suikerrijke dranken
Dranken met veel suiker zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Voorbeelden zijn frisdranken, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen. Drink bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker.
Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op obesitas en dus ook op kanker. Vervang deze producten door groente en fruit.

 

4. Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk
Groenten, fruit en andere vezelrijke producten kunnen u tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld kanker in de mond, maag en darm. Eet daarom iedere dag vijf of meer porties groente en fruit.

 

5. Eet minder rood vlees (zoals rund- en varkensvlees) en eet liever geen bewerkt vlees (zoals ham, spek of salami)
Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen.
Eet per week niet meer dan 500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.

6. Drink liever geen alcohol. Als u wel alcohol wilt drinken, neem dan per dag niet meer dan 1 glas (voor vrouwen) of 2 glazen (voor mannen)
Om kanker te voorkomen, kunt het beste geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, waaronder mondkanker en borstkanker.

 

7. Eet minder zout of gezouten voedsel
Zout voedsel en voedsel bewerkt met zout kunnen het risico op maagkanker verhogen. Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat veel kant-en-klare producten veel zout kunnen bevatten.

Aanbevelingen voor specifieke groepen

8. Geef baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dat is het beste voor moeder en baby. Geef daarna aanvullende vloeibare en vaste voeding.
Onderzoek toont duidelijk aan dat borstvoeding de moeder kan beschermen tegen borstkanker en de baby tegen overgewicht op latere leeftijd.

9. Als u kanker heeft gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen voor de preventie van kanker
Uit het rapport is gebleken dat een gezond lichaamsgewicht, een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging het risico op terugkeer van ziekte verlaagt.

En natuurlijk … niet roken

Roken
Roken is de bekendste veroorzaker van kanker en één van de allerslechtste keuzes voor uw gezondheid die u kunt maken. Het verhoogt niet alleen de kans op longkanker, maar ook andere vormen van kanker. In combinatie met alcohol is roken extra schadelijk.
Bovendien verhoogt roken het risico op een hartaanval en een beroerte. Als u rookt, probeer dan zo snel mogelijk te stoppen. Bent u een niet-roker, voorkom dan situaties waarin u meerookt.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bepaalde supplementen ondersteunend kunnen werken bij kanker en tijdens de chemotherapie of bestraling. In de praktijk werk ik met voedingssupplementen, gebruik makend van deze studies