Nieuws

TV uitzending Dokters van Morgen over het darmmicrobioom

Naar aanleiding van de uitzending bij NPO van ‘Dokters van morgen’ van dinsdag 22 januari 2019 over het darmmicrobioom, worden we overspoeld met reacties en aanvragen. Of deze test al in Nederland wordt uitgevoerd en of ik in mijn praktijk bekend ben met deze test.

Waar ging de uitzending over?
In deze uitzending wordt de Britse journalist en arts Michael Mosley gevolgd als hij een camera inslikt die een uniek kijkje geeft in zijn darmen. Er gaat een heel universum schuil in de wereld van bacteriën. Waarom de één dik wordt van een taartje en de ander niet. Daarnaast worden 3 mensen die last hebben van PDS gevolgd. Zij passen tien weken lang hun voeding aan op hun microbioom – in de hoop beter te worden. Ook Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden laat zijn microbioom checken.

dokters-van-morgenWaaruit bestaat hun gepersonaliseerde dieet?
Het gepersonaliseerde dieet wordt ‘berekend’ aan de hand van het darmmicrobioom. Na vijf jaar onderzoek hebben professor Eran Segal en professor  Eran Elinay van het Weizmann instituut in Israel in samenwerking met het bedrijf DayTwo een app ontwikkeld waarbij ze de gepersonaliseerde voeding kunnen berekenen aan de hand van het darmmicrobioom, waardoor je gezonder wordt en een normale bloedsuikerspiegel kunt behouden. Ze doen dit door de individuele uitslagen en de leefstijl van de aanvrager te bestuderen.

DNA sequencing techniek al langer bekend
Helaas hebben we in Nederland deze specifieke berekening voor een optimale bloedsuikerspiegel nog niet. Wel werken wij in onze praktijk al jaren met een zelfde darmmicrobioom analyse, de zogenaamde DNA sequencing techniek. Wij werken hiervoor samen met twee gerenommeerde laboratoria die bekend zijn met deze techniek om het darmmicrobioom in kaart te brengen.

Verstoringen van het microbioom (dysbiose) en een verminderde diversiteit of overgroei kunnen immers ook als risicofactoren voor tal van ziekten in aanmerking komen.
Hierbij kun je denken aan verstoorde peristaltiek (diarree resp. obstipatie), prikkelbare darm syndroom, metabole aandoeningen zoals Diabetes Mellitus, cardiovasculaire ziektes, adipositas (overgewicht) of vetstofwisselingsstoornissen, auto-immuunziektes zoals allergieėn of psoriasis, chronische ontstekingen van de darm (Colitis Ulcerosa resp. Morbus Crohn), kwaadaardige ziektes of zelfs neurologisch-psychiatrische aandoeningen.

Enterotype bepaling
Daarnaast wordt in deze test het enterotype bepaald. Het merendeel van de bacteriėle genen in de menselijke darm vormt een zogenaamd kernmicrobioom. Dit kernmicrobioom kan per dominerende bacteriesoort in drie enterotypes onderverdeeld worden. Per enterotype past een ander voedingspatroon.

Deze nieuwe analysemethode is gebaseerd op de Next-Generation-Sequencing (verzamelnaam van technieken die snel en relatief goedkoop de volledige volgorde van de menselijke DNA-code kunnen bepalen). Dezelfde techniek dus als die van het onderzoek van de TV bij Dokters van Morgen!
Hiermee kunnen we nu bijna alle tot nu toe bekende darmbacteriėn onderscheiden. Dit geeft een significant betere risicobeoordeling met betrekking tot de bovengenoemde aandoeningen.

Heb jij (darm) klachten, laat dan een Microbioom analyse uitvoeren waarna we voor jou op maat een darmtherapieplan kunnen maken. Daarbij wordt wel degelijk een voedingsplan op maat gemaakt, dat is afgestemd op het darmmicrobioom uit de analyse en op jouw eventuele individuele voedingsintoleranties.

Indicaties:

  • Overgewicht
  • Abdominale klachten
  • Klachten na antibiotica
  • Diarree resp. Obstipatie
  • Onderzoek van de darmdysbiose
  • Risicobeoordeling van bacteriegeassocieerde aandoeningen
  • Algemene gezondheidspreventie